Бионична ръка прави живота на инвалидите пълноценен

be_bionic_ins

Ники Ашуел от Лондон живеe нормално, благодарение на бионичната ръка BeBionic

Бионичните технологии се развиват забележително бързо. Британската фирма Steeper Group смело рекламира своята усъвършенствана изкуствена ръка „BeBionic” като най-добрата в света „анатомично точна”, отличаваща се с „несравнима степен на прецизност и естествени движения”. И не без основание!

Най-новият модел е позволил на Ники Ашуел, 26-годишна жена от Лондон, да кара велосипед за първи път в живота си. Сега Steeper Group смята, че скоро Ашуел ще е само една от многото, които живеят нормално благодарение на бионична ръка.

Бионичната ръка получава инструкции от сензори, които засичат движенията на мускулите на ръката на човека. Инструкциите се обработват и насочват към 337 механични части на изкуствената ръка. Те имитират естествените човешки движения.

be_bionic_1

Бионичната ръка е изградена с помощта на технология, използвана в състезателните коли на Формула 1

Ръката включва 14 прецизни механични вериги за най-ефективно възпроизвеждане на реалните движения на ръцете и скелетната система. Изградена е с помощта на технология, използвана в състезателните коли на Формула 1.

Движенията на пръстите са подобрени от технологии на база редкоземни метали, които са вградени на етапа на проектирането, за да „подобрят производителността чрез баланс между скорост и сила”. Въздушни мехурчета, вградени в пръстите на ръката, придават на изкуствената материя по-реалистично, „плътско” усещане. Създадена с мисъл за дълготрайността, BeBionic е в състояние да вдига до 45 килограма.

„Когато за първи път опитах малката ръка, това бе едно вълнуващо и странно чувство”, разказва Самара Ашуел, която е родена без дясна ръка. „Тя веднага отвори толкова много нови възможности за мен! Разбрах, че съм си правела живота много по-труден сама, без никаква нужда. Движенията сега се случват лесно и изглеждат естествено”.

Ашуел всеки ден се изненадва от малките неща, които е в състояние да прави, като например да си носи чантата, докато държи за ръка приятеля си. Освен това вече мога да прави неща, които никога преди не са били възможни – например да кара колело и да вдига по-тежки неща.

Макар че технологията е впечатляваща, тя не е никак евтина. Изкуствената ръка на Ашуел струва около 11 000 долара. Все пак, предвид напредъка на бионичните ръце, стойността на „BeBionic” е стъпка в правилната посока.

Коментар