IoT подобрява услуга за споделяне на велосипеди

IoT-оборудваните велосипеди на Mobike се локализарат по-точно с новата технология

IoT-оборудваните велосипеди на Mobike се локализарат по-точно с новата технология

Три иновативни компании обединиха сили, за да изпробват нови клетъчни технологии за интернет на нещата (IoT) в жива мрежа. В изпитанията участват Ericsson, China Mobile Group Shanghai Company и Mobike – популярна услуга за споделяне на велосипеди.

Проведен в живата мрежа на China Mobile Shanghai, тестът използва клетъчни технологии за интернет на нещата на Ericsson, за да позволи по-точно локализиране на IoT-оборудваните велосипеди на Mobike и разширяване на покритието на мрежата до области, в които традиционно трудно достига – като например подземни паркинги.

Отивайки още по-напред, новите технологии значително ще намалят времето за отключване на велосипедите и потребителите ще се възползват от възможността “отключи при сканиране”, без да се налага да чакат, съобщиха от Ericsson.

Новите клетъчни IoT технологии осигуряват по-добро покритие и по-бързо време за реакция, с по-тясна честотна лента и по-малко ресурси. В сравнение с традиционните клетъчни мрежи, те са енергоспестяващи и обезпечават от пет до седем пъти по-добро покритие за операторите в едно и също местоположение. Животът на батерията е удължен до повече от 10 години.

Успешният тест бележи важна стъпка напред в мащабното търговско внедряване на клетъчни IoT технологии в Китай. “China Mobile е силно посветена на IoT иновациите във всички аспекти, с цел да предложи на обществото най-новите технологии по всяко време, навсякъде и за всичко”, коментира Ганг Хуанг, зам.-генерален директор на China Mobile Group Shanghai Company.

Новите клетъчни IoT технологии като CAT-M1 и NB-IoT значително ще подобрят потребителското изживяване в бъдеще и ще разрешат съществуващите предизвикателства, като например обхвата в трудни за покритие места, заяви от своя страна Жонге Янг, вицепрезидент на Mobike. Очаква се в скоро време китайските оператори да завършат внедряването на клетъчни IoT технологии в цялата страна.

Коментар