Мега коалиция развива „Android” на автономните коли

Самоуправляеми коли с платформа Apollo на Baidu ще навлязат на пазара още през 2020 г.

Сформира се голяма група от компании, обединени около идеята да наложат на пазара единна платформа за самоуправляеми автомобили. Коалицията залага на проекта Apollo, лансиран от китайския интернет гигант Baidu.

Към групата от 50 компании тази седмица се присъедини не е кой да е, а Microsoft, като се очаква софтуерният колос от Редмънд да даде сериозен тласък в развитието на платформата, определяна от самата Baidu като „Android на автономните коли”, предвид отворения характер на системата.

Apollo се подкрепя и от големи имена като Intel и Nvidia. С помощта на партньорите, Baidu се надява да превърне Apollo в глобална инициатива, която може да конкурира подобни проекти за автономни коли от Google и Uber, както и от автомобилни производители като Ford и BMW.

„Apollo е крайъгълен камък за автомобилната индустрия. Тя е по същество „Android  на самоуправляемите коли”, но още по-отворена и по-мощна. Apollo не е само на Baidu, а принадлежи на всеки от екосистемата. Като допринасяме за платформата с нашите специалности, всички ние ще получим повече”, казва Чи Лу, оперативен директор на Baidu.

Microsoft, новият член на групата около Apollo, даде ясно да се разбере, че няма интерес от създаване на собствен самоуправляем  автомобил, като вместо това иска да бъде компанията, която задвижва автономните коли.

„Много съм развълнуван за всички автомобилни компании, които използват Azure (облачната платформа на Microsoft). Честно казано, това е най-доброто нещо, което ни се случи”, коментира Сатя Надела, главен изпълнителен директор на Microsoft. „Това е нашата стратегия, връщаме се към нашата идентичност”, допълни той, подчертавайки, че Microsoft е преди всичко софтуерна компания и, че създаването на софтуер за автомобили е по-смислено, отколкото направата на самата кола.

По думите на Надела, Microsoft е заинтересована от обединяване на усилията си с всяка компания, търсеща надежден партньор, която няма да се конкурира с нея.

Платформата Baidu Apollo дебютира през април тази година. Самоуправляеми коли на база Apollo се очакват на масовия пазар през 2020 г.

Коментари по темата: „Мега коалиция развива „Android” на автономните коли”

добавете коментар...

  1. hokutoshinken

    Ама нали точно това е идеята

  2. Anonymous

    Да разбираме, че ще са също толкова бъгави и ненадеждни? Всеки малко по-грамотен ще може да поеме контрол дистанционно и да блъсне колата в най-близкия стълб?

Коментар