България е пред Сърбия и Македония по нетни заплати

Нетната средна заплата в България е по-висока от тези в Сърбия и Македония, но Румъния ни превъзхожда

Твърденията, че „в Румъния и Сърбия средната заплата е с около една трета по-висока от тази у нас, а Македония е с 16% напред“, имат качеството на фалшиви новини, заявиха от Българска стопанска камара, която публикува днес в рубриката „Стига вече!“ сравнителни показатели за заплащането на труда, производителността и заетостта в цитираните четири държави.

Според статистическите данни за периода април-май 2017 г., брутната работна заплата в Македония и Сърбия надхвърля тази в България с незначителните 2%, но нетният й размер в България е по-висок с около 11% спрямо Македония и с 6% спрямо Сърбия, сочи анализът на БСК.

Относително високото ниво на средни заплати в Македония и Сърбия има своята висока социална цена – по-ниска заетост, респ. три пъти и два пъти по-високо ниво на безработица спрямо това в България, посочиха от Камарата.

Значителното изоставане на заплащането у нас спрямо Румъния, съответно – от около 27% и 20% при брутната и нетната заплата, се обяснява от БСК с факта, че през 2016 г. Румъния е достигнала равнище на производителност на едно лице по паритет на покупателната способност (ППС) от 62,6%, а България – 45,1 % от средното равнище за ЕС 28.

Ето защо при над 38,8% по-висока производителност на труда в Румъния, средният румънски работник или служител получава с около 20% по-висока от българската нетна СРЗ. Преди присъединяването към ЕС през 2007 г. България изпреварваше Румъния по този ключов показател, припомниха от Камарата.

БВП на гл. от населението по ППС в щ. д за Румъния по данни на Световната банка и Международния валутен фонд надхвърля 22% от достигнатото в България. Румъния предприе също радикална реформа на своето трудово законодателство.

Твърденията за ниския дял на компенсацията на наетите лица (разходите за труд) от 20% в добавената стойност също не отговарят на действителността, заявиха от БСК. По предварителни данни на НСИ, през 2016 г. делът на компенсацията на наетите лица в брутната добавена стойност е достигнал 48% при изходно равнище 41,8% през 2010 г. Това съотношение e сравнимо с достигнатото средно равнище в ЕС28 от 53,1%, в Словакия – 43,4%, Полша – 41,9% и Чехия – 45,3%.

Коментари по темата: „България е пред Сърбия и Македония по нетни заплати”

добавете коментар...

 1. Данчо

  Няма как заплттите да се изчисляват на база цените по магазините и т.н. Ако се изчисляваха на този принцип, замислете се дали покупателната способност щеше да е по- голяма? Ами не, защото ще скочи инфлацията, която ще ви изяде голямата заплата. Заплатите са такива каквито ги налага пазара на труда… това е простата истина. За това заплатите са толкова различни в различните краища на България. Това също не е добре, понеже пък нарушава конкурентоспособността на фирмите…

 2. :о)

  В сърбия взимат по-малко пари от България все още.
  Незнам кой щял да гледа пенсиите, ако искаш ОДИ се пенсионирай в сърбия.
  Въпроса е, че парите в България не се вдигат спрямо цените, това е проблема,
  иначе има ръст от преди 10 години 2 пъти, но цените са скочили поне 4 пъти.

 3. Bbc

  Тази статия е една фалшива новина.

 4. :)

  Като гледам цените в Сърбия и тея в БГ, определено сърбите са си напред.

 5. Saevar

  ъъъ… добре, ама Сърбия беше във война около 10 години (броим и босненско-хърватско-сръпската+ косовската) и ако вземем пенсиите на съседна Сърбия са дори по високи от пенсиите в БГ, от къде съм запознат ли, ами моя кум е сърбин .. говоря сръпски и т.н. ….. та… Бг е мноого назад от всичко, дори и без войни……

 6. Програмист

  ще зарадвам кльошарите от квартала като им го кажа

Коментар