Малки черни дупки създавали злато и платина

При поглъщането отвътре на неутронни звезди от малки черни дупки се получават елементи като злато и плутон, твърдят учени

Американски учени смятат, че малките черни дупки могат да проникнат във вътрешността на неутронните звезди и постепенно да ги погълнат отвътре, като в резултат на този процес във вселената се появяват химични елементи като злато, платина и уран.

Теорията на изследователите от Центъра за астрофизика и космически науки в Сан Диего се потвърждава от факта, че в центъра на галактиката, където черните дупки са особено много, неутронните звезди – напротив, са твърде малко. Това се дължи на поглъщането на звездите от паразитните черни дупки, смятат учените.

В началото на еволюцията на Вселената цялото пространство е било запълнено от водород и хелий. Именно от тези вещества са се формирали първите звезди, вътре в които са започнали да се появяват тежки химически елементи. По-рано се считаше, че атомите с големи атомни номера възникват само при катастрофални събития от рода на свръхнови и сливане на звезди.

Съгласно новата научна теория, атомите на тежките елементи могат да възникват също и при участие на малки черни дупки по начина, описан от американските астрофизици. Що се отнася до самите черни дупки, учените смятат, че те биха могли да бъдат вторичен продукт от Големия взрив.

Коментари по темата: „Малки черни дупки създавали злато и платина”

добавете коментар...

  1. Иван Драгнев

    сайта стана жълт, тип БЛИЦ.

  2. запознат

    двама учени правят предположение, а тук в статията вече се говори за факти и научни теории.

    линк към оригиналната статия:
    “http://ucsdnews.ucsd.edu/pressrelease/primordial_black_holes_may_have_helped_to_forge_heavy_elements”

Коментар