ИТ гиганти срещу властите за достъпа до данни

Все по-често напоследък големите ИТ компании се застъпват пред властите за неприкосновеността на данните на своите потребители

Водещи ИТ компании поискаха от Върховния съд на САЩ да ограничи достъпа на службите до данните за местоположението на своите потребители. Зад инициативата стоят имена като Apple, Google, Facebook, Airbnb и Dropbox.

По-конкретно, технологичният бизнес настоява достъпът на силовите ведомства до данните от смартфоните на потребителите да е позволен само след съдебно решение, предаде The Verge. Повод за обръщението на ИТ бизнеса към съда стана делото срещу Тимоти Карпентър, който бе обвинен в грабеж на основание данните за местоположението на неговия смартфон, получени от властите без съдебно решение.

Съдът е длъжен да оцени законността на подобен начин за събиране на данни за местонахождението на хората, настояват ИТ компаниите. Интересите на Тимоти Кърпентър се бранят и от Американския съюз за защита на гражданските свободи (ACLU).

Компаниите, подписали обръщението, смятат, че Върховният съд трябва да преразгледа четвъртата поправка на Конституцията на САЩ, която защитава гражданите на страната от необосновани обиски и задържания. Счита се, че някои положения от четвъртата поправка следва да бъдат адаптирани към новите реалности.

Съдът е длъжен да уточни приложението им, за да гарантира взаимодействието на закона с интернет технологиите в съответствие с реалната ситуация и очакванията на хората, се казва в съвместното изявление. Очаква се делото и аргументите на компаниите да бъдат разгледани от съда в началото на есента.

Все по-често напоследък големите ИТ компании се застъпват пред властите за неприкосновеността на данните на своите потребители. През юли миналата година Апелативният съд в Ню Йорк зае страната на Microsoft, като постанови, че компанията не е длъжна да предава на властите в САЩ електронната кореспонденция на потребителите, която се съхранява на сървъри, разположени отвъд пределите на страната.

Коментар