Учен доказа чрез опити телефонната телепатия


Рупърт Шелдрейк – учен, решил да изследва феномена „телефонна телепатия” – обяви тази седмица, че има конкретни резултати от проведените експерименти. Те подкрепят тезата, че предчувствието кой те търси по телефона има връзка с действителността, а не е просто въпрос на индивидуални фантазии и догадки.

Всеки участник в изследванията на Рупърт е бил помолен да даде телефоните на четирима свои приятели или познати. След това приятелите в случаен ред са били инструктирани да се обадят на човека, предоставил техните телефони. В 45% от случаите на проведените по тази система телефонни разговори, очакванията на човека за това кой точно му звънни по телефона, се оказвали верни.

Процентите, които един математик или статистик би очаквал да се получат при така проведените опити, са 25. Вероятността резултатите от опита (45-те процента) да се дължат на чиста случайност и шанс е 1000 милиарда към едно. Т.е. верността на предчувствията в по-голяма си степен се дължи на фактори, различни от шанс, късмет, случайност и т.п.

Приблизително същите резултати са се получили след като били проведени подобни опити със съобщения от електронната поща.

Рупърт Шелдрейк вярва, че социалната среда изгражда дълбоки връзки между индивидите, които връзки притежават донякъде и чувствен (или телепатичен) характер. Именно чрез тях той си обяснява резултатите от експеримента. Разбира се, опитите на учения доста често се посрещат със скептицизъм, породен най-вече от малкото участници в експеримента.

Рупърт възнамерява да продължи работата си в областта, като следващите му експерименти ще са насочени към кратките съобщения при мобилните телефони.

Коментар