Hyperloop ще свърже 42 млн. души в нов мегаполис

Hyperloop обещава в пъти по-бързо преодоляване на разстояния

Бъдеща Hyperloop система, предложена от мексиканския консорциум Mexloop, може да свърже четирите основни метрополиса в Централно Мексико, включително столицата на страната и два от най-големите градове.

Амбициозният проект е победител в конкурса Hyperloop One Global Challenge и дава надежда, че разстояния, които днес се изминават за няколко часа, скоро ще могат да се преодоляват за по 40 минути, съобщи GreenTech.bg.

Консорциумът Mexloop включва големи имена като Arup и Fernando Romero Enterprise, проектирали новото международно летище в Мексико Сити. Бъдещият мегаполис от 4 града ще обедини 42 милиона души, които могат да станат 60 милиона до 2050 г.

Mexloop смята, предложеният коридор Hyperloop ще стимулира икономиката и ще улесни движението в среда, която консорциумът описва като „най-задръстения град в света“.

Наред с Мексико Сити и Гуадалахара, Сантяго де Керетаро и Леон също ще бъдат част от маршрута Hyperloop. Той ще е с дължина 530 километра. За пътуването по целия маршрут ще са необходими около 38 минути.

Проектът може да бъде рентабилен. Ранните оценки сочат, че една система Hyperloop може да коства едва две трети от цената на проект за високоскоростна железопътна линия по същото направление. Билетите на Hyperloop пък ще струват колкото тези за пътуване с автобус или нискобюджетен полет.

Надпреварата Hyperloop One Global Challenge привлече повече от 2 600 участници, а Mexloop беше един от 10-те финалиста. Други печеливши отбори подадоха предложения за САЩ, Индия, Канада и Обединеното кралство. Hyperloop One сега ще работи с печелившите отбори, за да усъвършенства предложенията им.

Коментар