Модерният човек иска високотехнологичен дом

Времето за взимане на решение за покупка на луксозен имот у нас се е скъсило наполовина от началото на годината, заяви Весела Илиева – управляващ партньор на Unique Estates

„Днешното жилище на мечтите е „дом на бъдещето” – оборудван с най-модерни технологии, с „умни” системи за дистанционно управление на достъп, осветление, отопление и удобства, сподели Стефани Пфефър Антон, изпълнителен вицепрезидент на Luxury Portfolio – най-голямата платформа за луксозни имоти в света, на пресконференция в София през седмицата.

По неговите думи, модерният човек иска да получи комфорт на разумна цена, той избира и купува бързо, особено по отношение на високотехнологичните домове, от които пазарът изпитва недостиг в световен мащаб.

„Година след присъединяването на българския пазар към мрежата на Luxury Portfolio чрез партньорството ни с Unique Estates отчитаме силен интерес на международни купувачи с цел избор на частен имот или с инвестиционни намерения в страната. Причина за това са стабилната икономическа среда и позитивнияг ръст на пазара във високия сегмент имоти”, сподели Крис Дийц, вицепрезидент Глобални операции в Luxury Portfolio.

Интересна тенденция, според него е, че и редица българи се насочват към международния пазар, където търсят своето ваканционно жилище или изгодна покупка.

У нас пазарът на луксозни имоти отчита среден ръст от 21% на продажбите и 4% на наемите за периода януари – септември 2017 г., както и изключително активен летен сезон за запитвания и сделки. Според управляващия партньор на Unique Estates – Весела Илиева, времето за взимане на решение за покупка се е скъсило наполовина от началото на годината, като срокът за продажба на един имот на пазарна стойност е между 1 и 3 месеца.

„Цените остават стабилни заради ограниченото предлагане на качествени имоти, което поставя продавачите в силна позиция. Пазарът е в очакване на предстоящи нови проекти към средата на 2018 г., съобразени с критериите на съвременния купувач”, коментира Илиева.

Интересът на информирания и активен купувач е насочен към къщи с модерна архитектура в затворени комплекси, към пентхаус апартаменти с площ над 400 кв.м, към луксозни сгради, чиито апартаменти са с високи тавани и просторна, красива гледка. На пазара се търсят и т.нар. „трофейни имоти” – емблематични жилища на много високи цени, както и самостоятелни къщи с големи дворове, показват още данните на Unique Estates.

Коментар