Родна фондация финансира дейността си с криптовалута

BitHope използва предимствата на криптовалутите, за да увеличи благотворителните средства

Криптовалутите крият голям потенциал за нестопанския свят и могат да бъдат използвани като сила на доброто в света, става ясно от дейността на родна благотворителна фондация.

BitHope е неправителствена организация (НПО), която приема единствено криптовалути за финансиране на инициативите, които подкрепя чрез сайта си. Основните цели на фондацията са да подкрепя и да насърчава развитието на международната дарителска дейност чрез използване на технологии за децентрализирано съхранение на стойност.

Организацията използва предимствата на криптовалутите, а именно – по-евтини, по-бързи, по-прозрачни и по-сигурни транзакции, за да увеличи размера на събраните благотворително средства. Само за 2017 година, BitHope е набрала финансиране за над 10 кампании, което възлиза на над 25 000 лева (USD 15 500).

Една от последните активни инициативи, подкрепяни от  платформата, е тази на SOS Детски селища – „Никое дете не трябва да расте само“. Кампанията цели да се осигури грижа за децата, които днес са уязвими като им се даде основата за учене и развитие на житейските умения.

Фондацията подкрепя и други значими каузи, като проектът chitanka.info, инициативата „Всяко дете заслужава ваканция” на фондация „Надежда”, кампанията на фондация „Здрави майки, здрави бебета” относно превенцията на прееклампсия, камапнията на betahaus Sofia за създаване на обособено BlockchainSpace в София и др.

Със средства, генерирани чрез дарения на биткойни, BitHope успява да закупи и домакински уреди (7 перални и 2 микровълнови печки) за пострадалите от наводненията в община Бургас през 2017.

Всички резултати, постигнати от екипа на BitHope, са реализирани в една силно неподкрепяща среда. Към момента, няма банка в страната, която да предоставя услуги на компании или дори на нетърговски организации, работещи с криптовалути.

По-голяма част от средствата, събрани от фондацията, са разпределени без банкова сметка и са достигнали до крайните си получатели, благодарения на усилията на екипа, който е успял да ги осребри локално чрез директни продажби. Помагала е българската криптовалутна общност.

В световен мащаб криптовалутите се използват и като механизъм, за да бъде избегната корупцията в благотворителните организации и като превантивна марка за изтичане на средства. Световната продоволствена програма (WFP) например, част от системата на ООН, използва блокчейн технологията, за да осигури безопасно разпределяне на паричната помощ за гладните.

Наскоро Европейският съвет за иновации към Европейската комисия обяви конкурс за проекти, използващи блокчейн технологията за социални цели.

Според последни данни, публикувани от CoinDesk, въпреки че в сферата на криптовалутите има много рискове, възможностите са доста широки с перманентното развитие на технологията. Криптовалутите, блокчейн технологията и децентрализацията, като цяло, могат да създадат пазар, който се оценява на обща стойност от 10 трилиона долара.

Коментари по темата: „Родна фондация финансира дейността си с криптовалута”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    могат да създадат пазар, който се оценява на обща стойност от 10 трилиона долара.

    Големи фантаизии -10 трил $
    2 млрд човека на планетата нямат достъп до прясна питейна вода
    обаче 10 трил $

  2. Аман

    колко пара че изперат ся макята си джаса…

Коментар