Мобилно приложение диагностицира коли по звука им

Група учени са разработили смартфон приложение, което е в състояние да диагностицира проблеми по автомобила само чрез звуков анализ. Предимствата на новата технология са най-малко две. От една страна, тя улеснява откриването на проблемите. От друга – приложението е в състояние да анализира звука и да сигнализира за нередностите „в зародиш”, преди да се е стигнало до авария.

Само след година-две хората ще са в състояние да получат подробна диагностична информация за автомобила, с който се движат, за няколко минути – без значение дали са собственици на возилото, карат го под наем, взели са го от програма за споделени коли или пък се возят при приятел.

На пътуващите няма да е нужно да знаят каквото и да е за историята на автомобила или да се свързват с него по какъвто и да е начин. Информацията ще бъде получена от анализа на звуците и вибрациите на автомобила, измерени чрез микрофона на телефона и акселерометрите в него.

Технологията е развита като докторска дисертация на научен сътрудник в Масачузетския технологичен институт – Джошуа Зигел. Той се заел с разработката заедно със свой колега, професор по машинно инженерство – Санджай Сарма. Иновативното приложение за смартфони комбинира различни диагностични системи, разработени от екипа, може да спести на водачите пари и да подобри пробега на колите им, според Зигел.

Обичайно смартфоните се използват за автомобилна диагностика посредством OBD системите – вграден бордови софтуер за диагностика. За връзка с този род системи вече съществуват множество смартфон приложения. Всички те обаче изискват свързване на телефона чрез кабел към съответния конектор на бордовия компютър – обичайно разположен около мястото на водача, под таблото.

Освен това чрез подобни програми се разбира за проблеми, които вече са налични. Приложението на учените от MIT обаче има за цел по-скоро да прогнозира и да предупреждава за предстоящи неприятности по колата. „Чувствителността [на днешните телефони] е толкова висока, че можете да свършите добра работа [по откриване на съответните сигнали], без да имате нужда от специална връзка”, казва Зигел.

Основната идея е да се предостави диагностична информация, която може да предупреди водача за предстоящи проблеми или необходима рутинна процедура, преди да се стигне до аварии или течове. Например, звуците на двигателя могат да подскажат колко задръстен е въздушният филтър и кога има нужда да се смени.

„С приложението слушаме дишането на колата и чуваме, когато тя започне да „хърка”, казва Зигел. „Когато филтърът започне да се задръства, в него се появява свиркащ звук при навлизането на въздуха. Слушайки го, не можете да го различите от шума на нормално работещия двигател – но телефонът ви може да го познае”.

Голяма част от диагностиката, вложена в приложението, се извлича чрез машинно самообучение – сравняване на много записи на звуци и вибрации от добре работещи коли и подобни на тях автомобили с налични специфични проблеми. Системата е способна да извлече съвсем леки, недоловими за човешкото ухо разлики. Например алгоритмите, предназначени за откриване на проблеми при баланса на колелата, са се доказали като по-успешни от слуха на експертите на голяма автомобилна компания, казва Зигел.

В процес на разработка е прототип на смартфон приложението, което включва всички тези диагностични инструменти накуп, и ще бъде готово за тестване след около шест месеца, обещава ученият. Предстои да видим дали тази иновативна и достъпна разработка ще влезе масово в употреба, предпоставките за това са налице.

Коментари по темата: „Мобилно приложение диагностицира коли по звука им”

добавете коментар...

  1. Гиги

    Ми като го научат да разпознава пукнатина в блока и да дава реалния пробег ,да се обадят!

  2. Попов

    Дори и тук се е появила обичайната маса от коментиращи игноранти и вечно недоволни. Заедно с обичайните си фенове. Тъжно, както казва един нов лидер.

  3. Фофу

    Бойчо ако не можеш да понасяш такива новини не ги чети. Хората имат право да тръгват в каквито посоки ги тегли … каквото и да е там, сърце, мечти, потенциални доходи. Никой не знае откъде може да излезе нещо полезно.

  4. ха

    В смартфоните какво ли не подобряват, но не и микрофоните… Всеки гони подобрения в камерата в екрана в звука, но микрофона… Колкото и да е добра идеята, тя е реално неприложима – ще се получава много малко полезна информация.

    Освен това между кола и кола има огромна разлика. Да не се получи, че като се качиш в камион да ти покаже, че моторът на “леката ти кола” е отдавна счупен…

  5. джендар

    Хахаха брайо Бойчо ! много добро ! 😀 ТОП ТОП

  6. Чичо Доктор

    Бойчо, пий си редовно хапченцата моето момче, че много се тресеш от новини.

  7. Бойчо

    Аууу каква иновация в потрес съм направо. 🙂 Следващата мобилна уеб иновация ще бъде диагностика на хората по звука на пръц пръц попръцването, за да се разбери кой е направил авария в гащите и кой е застрашен или вече има хемороиди.

    Смарт приложението ще използва също изкуствен интелект, за да прави задълбочени deep learning анализи за връзката в звука на пръцването и определянето на харектера на хората какви лични и професионални умения имат. Следващия етап и версия ще бъде пълна интеграция в соц мрежи и Фейсбук според начина на попръцване сложния алгоритъм с изкуствен интелект ще определя кои хора са подходящи един за друг, за да попръцват съвместно като приятели и като попръцващи партньори.

Коментар