Създателят на Левкойн: Можем да сме полезни на България

„Левкойнът е просто идея за нещо, което може да е полезно на държавата ни”, заяви Добри Божилов, създател на първата българска криптовалута (снимка: Мария Ненова)

Докато светът се тресе от „криптомания”, с възходи и падения на биткойн, на пазара у нас си пробива път родна виртуална валута. Проектът Левкойн (Levcoin), стартирал преди по-малко от два месеца, вече има измерими и стабилни параметри – няколко стотин души „копаят” постоянно левкойни, а IP-тата в мрежата са хиляди, разказа основателят на проекта Добри Божилов.

В момента все още се копае сравнително лесно. С домашна техника човек може да изкопае от 1 до 10 койна на ден, а ако включи по-мощни видеокарти и ригове, е възможно да стигне дори десетки и дори стотици койни, твърди Божилов. Той признава, че е имало отделни опити за саботаж на проекта, но така всъщност Левкойн е тестван доста добре.

„Моята цел е не конкретно аз да успея. Моята цел е България да има крипто-валута. Левкойнът е просто идея за нещо, което може да е полезно на държавата ни”, сподели в интервю за TechNews.bg създателят на Левкойн, наред с интересни други подробности за проекта – началото, перипетиите и очакванията…

Г-н Божилов, сигурно сте в еуфория от старта на първия български проект за криптовалута „Левкойн”. Четем в сайта на проекта, че вече има стотици постоянни „копачи”. Да не би българите да откриха своето Елдорадо?

Думата „еуфория” е пресилена за човек на 42 години, който е попреминал бурната младост. Вярно е, че „левкойнът” тръгна доста по-устремно, отколкото аз очаквах. Това стана след едно-единствено съобщение във Фейсбук, което пуснах преди около месец. И оттогава сме на бързи обороти. За броени дни феновете на проекта станаха от 5 души приятели на няколко стотин. Трудността на „копане” се увеличи хиляди пъти – буквално. А някои ентусиасти дори започнаха търговия, въпреки че личното ми мнение е, че за това е твърде рано.

Да, еуфоричен е проектът. Ако бях на 25, когато вярвах, че ще променя света, щях да ликувам. Но сега съм пораснал. Левкойнът е просто идея за нещо, което може да е полезно на държавата ни. Считам, че в историческия етап, в който политиците глобално унищожават стария вид пари (книжните), поне част от богатството ни може да се съхрани, ако навреме мигрираме към крипто-валути. Един ден и с лева, и с еврото, и с долара ще бъде свършено. Винаги така свършва всичко – накрая политиците правят огромна „печатница”, парите девалвират и хората фалират. Но онези от тях, които са минали на крипто-валути, или пък са предпочели нещо по-традиционно – например злато, те ще съхранят онова, което имат.

Защо смятате, че един проект за локална криптовалута има шансове на пазара, след като съществуват биткойн, етериум и стотици други глобални криптовалути, достъпни за всеки човек на планетата? Какво различно предлага левкойн?

Това е моя лична преценка. Така както има долари и евра, има също форинти и злоти, нали така? Хипотетично, нямаме нужда от локални валути. Например Косово ползва еврото и няма никакви проблеми. А в Африка ползват долара, защото местните валути повечето са силно компрометирани и инфлантирани. Дори в комунистически Виетнам си търгуват с долари. Но въпреки това, все пак има местни валути. Същото е положението и с крипто-валутите. Ще има глобални, ще има локални. Всяка валута си има своята ниша.

В най-кратък вид формулиран, отговорът е, че валутата е символ на националната независимост. Именно затова има национални валути. В Средновековието някой като се добере до трона или дори като стане по-влиятелен феодал, започва да сече собствени монети – за да се докаже като владетел. По същата причина и днес всяка държава си печата свои книжни пари. А утре – на мястото им ще дойдат крипто-валутите. Ще има Биткойн – нещо като глобален крипто-долар. Ще има Левкойн, Карбованец, Рубла-койн, Драхма-койн и пр. Мисля, че това ще се случи веднага след разпада на Еврозоната, който считам за неизбежен. Тогава обществата ще трябва да решат какви стари-нови валути да пуснат. Мисля, че ще прескочат директно на крипто-валути.

Специалистите твърдят, че вашата валута е сходна с Монеро. Защо избрахте тази технология? Как се справяте с опитите за компрометиране на работата на системата? Чухме, че проектът Левкойн на Добри Божилов има врагове, задават се и конкуренти.

Монеро се базира всъщност на технологията КриптоНоут. Има много други валути на тази основа. Счита се, че са по-сигурни от Биткойна, предлагат по-анонимни разплащания и най-важното – запазват възможностите на „малкия копач” да добива койни от дома си. Биткойнът вече е превзет от „динозаврите” – огромни ферми, но всъщност смисълът на една валута е да се поддържа от масите. В това отношение КриптоНоут е много по-добра. Това беше причината да избера нея, а не да се опра на Биткойна.

Всеки проект, разбира се, има конкуренти. Няма по-пазарно нещо от една крипто-валута. В този смисъл, един създател на крипто-валута трябва да е последният, който се оплаква от конкуренция. След като правиш нещо супер-пазарно, ще приемеш правилата на пазара. Т.е. конкуренцията. Нека да има други валути. Ще се наложи най-добрата. Ако е някоя друга, а не „Левкойнът”, нека така да стане. Моята цел е не конкретно аз да успея. Моята цел е България да има крипто-валута, тя да се приеме от населението и когато дойде разпадът на настоящата книжно-парична система, да има на какво да се опрем.

Имаше отделни опити за саботаж на проекта, но всъщност те го тестваха доста добре. Оказа се, че мрежата е абсолютно непоклатима и буквално „изритва” всеки опит за вмешателство, манипулация и пр. Нещо повече – веднъж поради наша грешка и един наш пул за съвместно копаене започна да работи неправилно. И системата го изхвърли. Няма значение, че беше наш, ние сме създателите, та дори и, че имаше над 51% от копаещата мощност. Като излезе извън протокола, просто беше изолиран и изхвърлен. Тези тестове, както и опитите за провокации, доказаха, че блокчейнът ни е много стабилен.

Разбира се, ще използвам случая да повторя, че всичко това е съвсем младо – няма 2 месеца още. Все още сме в тестов период. Възможни са изненади. Това е техническа система все пак. Съответно – не мисля, че е време за комерсиализация, влагане на пари и пр. Просто копайте, а не се увличайте в спекулации. Ще дойде и на това моментът, нека израснем и минем тестовете на времето.

Ако някой ентусиаст започне да копае левкойни сега, има ли шанс да стане милионер в обозримо бъдеще? Докъде стигат вашите най-оптимистични прогнози?

В момента все още се копае сравнително лесно. С домашна техника можеш да изкопаеш от 1 до 10 койна на ден. Ако включиш по-мощни видеокарти и ригове, е възможно да се стигне дори десетки и дори стотици койни. Съответно – за седмица или месец, можете да минете в зоната над 1000 койна. Така ако хипотетично един ден цената задмине 1000 лв. за койн, ще станете милионер.

Дали е възможна подобна цена? Ако проектът просъществува – да. Защото общата емисия левкойни е доста малка – 9 милиона. И защото когато свърши времето на книжните пари, стойността на крипто-валутите ще нарасне. Хипотетично, в момента БНБ обслужва държавата ни с около 9 милиарда напечатани книжни лева. Ако те се заменят от 9 милиона левкойна (сметката е много условна, защото е възможно изтичане на левкойни в чужбина), но ако така се заменят, това значи 1000 лв. на койн.

Но това е по-нататък. Сега не мисля, че трябва да говорим за пари. Трябва да копаем.

Г-н Божилов, ами ако утре държавата реши, че тази дейност, криптовалутите, е незаконна – това е нейно право, ако вижда заплаха за финансовата система, кой ще поеме отговорността пред инвеститорите в проекта? Не се ли страхувате от подобен сценарий?

Инвеститори няма. Той се крепи на моя труд и на други ентусиасти. Това ще загубим. Ако някой вложи пари, рискът си е негов. Аз поне 100 пъти съм предупредил да не се бърза с парите. Написано е и на сайта ни.

Въпросът за това държавата да забрани крипто-валутите е интересен. Това фактически е невъзможно. При хиляди компютри в peer-to-peer мрежата, как това ще се случи? Успяват ли да спрат торент-тракерите, които съвсем очевидно разпространяват пиратско съдържание? Очевидно не. С крипто-валутите е същото.

Ние вече имаме хиляди IP-та в нашата мрежа. А постоянно включените са няколко стотин. Как държавата ще спре всичко това? Така ако забранят крипто-валутите, те реално няма да изчезнат, а ще станат незаконни. Но ще ви припомня – по времето на Жан Виденов, ползването на долари във вътрешния оборот беше незаконно. Но хиперинфлацията доведе именно до доларизация на цялата икономика. Когато се разпадне Еврозоната и повлече и лева, дори „Левкойнът” и другите крипто-валути да са забранени, народът все пак ще ги ползва.

Подготвяте „Левкойн за баби”. Страхотно послание, кой го измисли? Кажете няколко думи за екипа, ангажиран с проекта?

Левкойн за „баби” е шеговитото „кодово име” на графичния интерфейс, който готвим. Той още не е готов, но сме близо. Причината така да се забави пускането му е, че всичко стана твърде бързо. Беше готов блокчейнът и конзолните приложения. Мислех, че с поста във Фейсбук, ще увелича копачите от 5 на 15. И не бързах. Вместо това станаха стотици. Това е вече жив, силен и работещ проект. Така графичните интерфейси са вече нужни. Не можем да разчитаме непрофесионалистите да учат конзолни команди. Така се роди и терминът „Левкойн за баби”. Радвам се, че ви харесва като послание.

В екипа първоначално бях само аз, после се присъедини още един приятел – доста добър софтуерен инженер. Ние двамата сме ядрото на поддръжката на системата, доколкото една блокчейн-система изобщо може да се поддържа. Тя или работи добре, както е пусната, или не работи. Имаме и един трети човек, който напълно неочаквано за нас, се включи с финансови дарения. Той не е програмист, но с доста пари помогна. Изумително е подобно спонсорство, но се случи. Вероятно човекът вярва в проекта и в това, че Левкойните, които е изкопал, ще му донесат възвращаемост. Това е засега екипът. Има и други ентусиасти, които помагат със съвети от време на време. Благодарни сме им за което.

Знаем, че имате разностранни интереси. Ако всичко с левкойн върви по „мед и масло”, какво ще правите, когато станете милионер?

Тук би трябвало да се усмихна. Когато стана милионер обаче, най-вероятно ще ме извикат за управител на БНБ или за министър-председател. За да стана милионер, на базата на крипто-валутата „Левкойн”, ще трябва да изчакам колапса на Еврозоната и на книжните пари изобщо. Сигурен съм, че ще се случи, защото политиците правят все по-големи безумия с паричното предлагане. А когато се случи, това ще е пълна обществена катастрофа. И тия дето сме направили нещо разумно, ще ни извикат да спасяваме положението. Така че, ще стана милионер – държавен чиновник в трудни времена. Отново ще се усмихна.

Ако все пак не стане това, на което не се надявам, защото съм черноглед, но ако не стане, то като се озова с милионите си в един мирен проспериращ и щастлив свят, ще се посветя изцяло на 2 неща – на писането на моите книги, и на наука. Казвал съм го вече – глупавата демокрация, която дойде, ми отне най-доброто, което можех да постигна. Ако не се беше случила, щях да съм учен и писател и да помогна много на човечеството. Но дойде демокрацията и сега съм някакъв вид успял „дребен търгаш”. Вероятно това е нещо, което е похвално в този строй, но не е престижно за мен. Това да си успял в бизнеса и дори да успееш в крипто-валутите, това е глупост и суета.

Истинският принос за човечеството е изкуството и науката. Не парите, а креативността е полезната. И ако получа шанс да бъда спокойно писател и учен, това ще бъда. И няма да се занимавам с доста посредствената дейност „печелене на пари”. Дейност, която сме обожествили, но която единствено илюстрира глупостта на човечеството…

Коментари по темата: „Създателят на Левкойн: Можем да сме полезни на България”

добавете коментар...

  1. Иван Грозни

    Едно интервю, което шизозфреникът Добри Божилов е взел сам от себе си. “Проект” е силно казано – форкнат е кода от CryptoNote Foundation и са сменени 15-тина параметъра в конфигурационния файл и хоп – нова монета. Няма сайт, няма roadmap, whitepaper, и т.н. Няма човек, който да поддържа кода. Всичко си е на самотек.

  2. Гаус

    “Ако държавата ще минава към криптовалута, далеч по-логично е да въведе собствена такава.”
    Защо?

  3. Петър

    смях в окото

  4. Anonymous

    смях в окото

  5. Добри Божилов

    До _

    В доста публикации из Интернет се разсъждава над въпроса трябва ли да има пре-майн, ранен майн, или не. Едната логика е “всичко да е наравно” – т.е. пуска се от нулата и кой каквото накопае. В този случай по-лесните ранни койни ще се изкопаят от професионалистите, с готова техника, видеокарти, ригове и пр. ОТНОВО ЩЕ ИМА РАНЕН МАЙН, защото такъв е принципът на крипто-валутите – издаването е според трудността. Но този ранен майн ще иде у случайни хора. Наистина, всички тръгват наравно, но тоя със 100 видеокарти и тоя с лаптоп не са равни.
    Втората логика е част от ранните койни да се заделят, с цел да се финансира проектът. “Пари за разработчиците”.
    Тази логика на мен ми изглежда по-правилна. Все пак парите ще идат у тия дето все пак са направили нещо. Няма да отидат у чистите копачи с готова техника, които трябва само да кликнат с мишката.

    Т.е. колкото и непопулярно да звучи, ранен майн и пре-майн трябва да има. Убедих се лично в това, защото в момента имаме трудности в това как дългосрочно да финансираме проекта. Левкойнът няма пре-майн, има малък ранен майн. Ранният майн се дължи само и единствено на трудното набиране на хора в началото. Те сами се отказваха, въпреки че бяха поканени.

    Ако сега можех да рестартирам проекта, бих направил пре-майн. За да има какво да раздавам на дивелопърите. В момента вместо този пре-майн, ползваме приходите от един пул, и от няколко видеокарти, за да финансираме. Но това не е правилният подход. Правилният, и отчитам като моя грешка, е да има голям ранен майн или пре-майн…

    Ранният ни майн е съвсем малък. Някъде след 30-40 хилядния койн стана “лудницата” и вече всичко е равномерно разпределено – кой каквато техника има. Дори тия 30-40 хиляди не са при мен, една малка част е при мен, защото все пак не съм копал съвсем сам. Няколко човека се включиха.

    Така че – може да се каже, че съм постъпил по глупавия идеалистичен начин на “равния старт”, който оценявам като грешка.

  6. едикойси

    до _
    04/02/2018 10:47

    Еми тогава за какво й е на държавата криптовалута, като с централизацията се губи целият ефект. Криптовалутата може да съществува единствено ако е децентрализирана иначе е просто база данни и криптирането тогава е напълно безсмислено.

  7. _

    До анонимния:

    Сам казваш, че досега / до момента са изкопани 170 000. Говорим два месеца копаене.

    Ако спазваме пропорцията, за която г-н Божилов намеква, това са 170 милиона лева.

    Айде сега разкажи на аудиторията какви точно стоки и услуги са произвели участниците в тези 4 пула, че да са на стойност от 170 000 000 лева?!?

    Да, знам, че не е непременно вярно, че 1 левкоин ще струва 1000лв. И, да, в началото ще има търговия с малки обеми и далеч по-скромни съотношения. Примерно, 1лв за 1 левкоин.

    Не променя факта, че по-голямата част от коините в обръщение ще се контролират от шепа хора.

    Не, мерси.

  8. Д Райнов

    Защото е пълно с некадърни хора 🙁

  9. просто потребител

    КУПЕТЕ СИ ЗЛАТО СЪС ЛЕВ КОЙНИ А?

  10. Иван

    Ноже ли някой да ми обясни, защо навсякъде пишат “coin” с “й”?

  11. Anonymous

    Ако съдим по статистиките на 4-те пула, до момента са изкопани общо около 170 хиляди левкойна. Т.е. 1,9% от предвидената емисия. Това прави леко пресилени твърденията, че някой е присвоил 80% от койните 🙂

  12. Bbc

    Ето, сега вече можем да построим електроцентрала точно за целта, ток да има за нещо имагинерно.

  13. _

    За съжаление, критповалутите не решават най-големите проблеми, който стоят пред всяка финансова система, включително настоящата. А, именно, спекулациите и борбата със спекулантите.

    Всъщност, даже демонстрират, че са добра платформа за спекулации. Откъде накъде г-н Божилов ще говори за замяна на 9 милиарда лева с 9 милиона левкоина? Или която и да е друга криптовалута създадена от частни лица?

    Защо той и аверчетата му, или сходна друга група частни лица, бидейки първите копачи с контрол над 70-80% от изкопаните левкоини (или к’вото), ще получи реални стоки и услуги, само и само някой да се включи в тяхната верига?!?

    Разбирам им идеята, че за копането те са платили реални пари – тока, който е необходим за минната техника 😀
    Обаче, моделът на криптовалутите е целенасочено сгрешен в това отношение, защото в началото се копае прекалено лесно. По този начин първите играчи, въпреки че поемат голям риск да не им успее криптовалутата, реално правят нищожни инвестиции.

    При успех, обаче, ще имат огромна възвръщаемост, непропорционална на приноса им към обществото.

    Ако държавата ще минава към криптовалута, далеч по-логично е да въведе собствена такава.

    Очевидно пускането на нови валути вече е доста елементарна задача, защото алгоритмите и моделите за изграждане на мрежи съществуват и са налични.

    Не е нужно да се ползват съществуващи криптовалути, а още по-малко е необходимо да се взима готов блокчейн, най-малкото защото държавната криптовалута ще има някои разлики от стандартните:

    1. Ще е централизирана, няма да има миньори. Като искате да копате, хващате мотиката и отивате на село да копате.

    2. Ще има верига на доверие, най-вероятно към банките и други финансови институции, за да може транзакциите на хората да минават в разумно време.

    4. Ще е напълно възможно определени държавни структури да проследяват транзакциите до реален човек, т.е. банката ви издава дебитна/кредитна карта, която представлява крипто-портфейл, с което ви дава анонимност. Но връзката между вас и портфейлите ви ще съществува като банкова тайна.

    По този начин се запазва правото на относителна анонимност и текущото законодателство ще може да бъде преизползвано в голяма степен.

    5. Трябва нов модел за анонимизация на отелните транзакции. В противен случай, пазарувайки при търговец А, той получава ID на криптопортфейла ви, и оттам нататък може да следи всичките ви транзакции с този портфейл в блоковата верига (block-chain).

    Първоначално изглежда, че сте анонимни, защото търговецът има само едно ID, но последните 2 десетилетия показаха, че с агрегиране на достатъчно информация, дори простите ID-та лесно се свързват с имена, адреси, интереси – питайте Гугъл и Фейсбук 😀

    6. Подозирам, че ще въведат нещо като блоков граф (вместо блокова верига), в който някои подграфи ще са недостъпни за населението, т.е. скрити транзакции.

    Това последното не е добра идея, но е мое предположение, че ще бъде направено.

  14. Anonymous

    то като се озова с милионите си в един мирен проспериращ и щастлив свят,

    с милионите си

    Човека не иска ббд за всички а иска да е милионер

  15. Anonymous

    На всички, дето лекомислено се включват в „професионалния пул“ на Веско, ето им истината в очите. Вижте го що за човек е.

    Готов е да разсипе целия проект, воден от сляпа омраза и алчност.

    Заплашва със „софт форк“, който може да направи с много ригове, които контролира.

    Заплашва да унищожи левкойна, т.е. да занули ВАШИТЕ ПАРИ. И като ходите в пула му, вие му помагате.

    Ако промени софтуера в самия пул, вашите копачки ще работят за клонинга, и за това отново системата да се раздвои.

    Ето, вижте го, и ще разберете защо от дни отказвам да се сдобрявам с такива келеши.

    Пък ако искате, бъдете като него, в свободен свят живеем…

  16. Anonymous

    levcoin net

  17. Путин Мадуру и Чуркин

    Как да изкопая малко пари? 🙁

Коментар