Летящото такси Ehang минава изпитания с хора

Ehang 184 развива максимална скорост от 130 км/ч и може да лети с круизна скорост в продължение на 25 минути

Китайската компания Ehang напредва бързо със своя проект за летящо такси. Иновативното возило, показано за първи път на CES 2016 г., вече преминава изпитания с хора.

Изработен от въглеродни влакна и епоксидна смола в съчетание с алуминиева сплав, Ehang 184 развива максимална скорост от 130 км/ч. Автомобилът може да лети с круизна скорост в продължение на 25 минути, пише GreenTech.bg.

Презареждането на батериите, захранващи електрическите двигатели на Ehang 184, отнема около час. Летящото такси е способно дори да издържи на ураганни ветрове от седма степен.

Наскоро публикувано видео от компанията показва как в мини-самолета се качват множество пътници, включително главният изпълнителен директор на компанията Хуажи Ху и китайски висши държавни служители като заместник-кмета на Гуанджоу Уанг Донг.

Самолетът се справя добре в различни сценарии. Той лети при тежка мъгла и в условията на силен вятър, за който фирмата твърди, че е тайфун от седма степен.

Също така може да се види, че автомобилът е способен да лети през нощта, като се издига на височина от 300 м, и да извършва полети на дълго разстояние – до 8,8 километра. Компанията твърди, че е покрила разстояние от 15 километра в отделни тестове.

„Това, което правим, не е екстремен спорт – безопасността на всеки пътник винаги е на първо място. Сега, след като успешно тествахме Ehang 184, наистина съм развълнуван да видя какво ни обещава бъдещето по отношение на въздушната мобилност”, казва Ху.

Перспективите летящото такси скоро да влезе в действие са реални. Ehang вече има споразумение с щата Невада в САЩ да извърши тестове там, както и договор за изпитания с транспортната комисия в Дубай. Ако тестовете преминат успешно, возилото скоро може да заработи официално.

Коментар