Словаци сертифицираха хибрид на кола и самолет

Словашкото изобретение AirCar се превръща лесно от кола в мини-самолет
(снимка: Klein-Vision)

Летяща кола, способна да развива скорости над 160 км/ч при височина на полета 2 500 метра, получи сертификат за летателна годност от Словашкия транспортен орган. Сертифицирането дойде след 70 часа полетни теста и повече от 200 излитания и кацания, съобщиха от компанията.

Хибридният автомобил-самолет AirCar работи с двигател на BMW и обикновено гориво от бензинова помпа. Необходими са му две минути и 15 секунди, за да се превърне от автомобил в мини-самолет.

„Сертификацията на AirCar отваря възможностите за масово производство на много ефективни летящи автомобили”, казва създателят на возилото проф. Стефан Клайн, цитиран от BBC. „Това е официално и последно потвърждение на способността ни да променим начина, по който се случва пътуването на средни разстояния”.

AirCar извърши успешно 35-минутен полет между две летища в Словакия
(снимка: Klein-Vision)

През юни летящият автомобил завърши 35-минутен полет между международните летища в Нитра и Братислава, Словакия. Сега компанията се надява, че скоро ще може да се похвали с летяща кола, която се придвижва от Лондон до Париж.

Трябва да сме предпазливи в оптимизма относно този нов вид превозни средства, предупреждава д-р Стив Райт, старши научен сътрудник по авионика и самолетни системи в Университета на Западна Англия.

„От транспортна гледна точка има пазарна ниша за подобно превозно средство – макар и много интересна ниша”, коментира той. Става дума за безпилотните летящи таксита.

AirCar скоро може да лети от Лондон до Париж, обещават словаците
(снимка: Klein-Vision)

AirCar излита и каца като конвенционален самолет и изисква водачът да има лиценз за пилот. Но редица компании работят върху безпилотни, т.е. напълно автономни въздушни таксита с възможности за вертикално кацане и излитане. Очаква се това да бъде по-удобната и предпочитана форма на транспорт.

Коментар