Войната за програмисти се ожесточава

Над половината организации са увеличили бюджета си за наемане на разработчици
(снимка: CC0 Public Domain)

2022 е предизвикателна година, що се касае до наемането на технически таланти – в това са убедени мнозинството от специалистите по наемане на кадри в технологичния сектор. Търсенето на софтуерни разработчици нараства. Войната за привличането им се ожесточава все повече.

Анкета сред 14 000 разработчици и наемащи фирми в платформата CodinGame и фасилитатора на технически интервюта CoderPad установи, че почти половината от работодателите имат трудности да намерят подходящи кандидати, които да заемат технически позиции във фирмите.

В резултат на това мениджърите по наемане са убедени, че набирането на квалифицирани разработчици ще представлява най-голямото им предизвикателство през 2022 г. Това не е новост; до подобен извод стигат и други анализи, отбелязва ZDNet.

53% от организациите посочват, че са увеличили бюджета си за наемане на разработчици. Но това не облекчава картината особено. Засиленото търсене на таланти прави ситуацията трудна, тъй като дигитализацията обхваща все повече бизнеси и индустрии.

Работодателите намират за особено трудно да „засрещнат” кандидатите със специализираните си бизнес-нужди. Тази година най-търсени са уменията, свързани с уеб-разработване, DevOps и AI/машинно самообучение, сочи проучването. Очаква се все по-голяма трудност да се окаже набирането на фул-стак инженери и бек-енд инженери.

Въпреки, че това са често срещани роли в технологичната индустрия, набиращите персонал специалисти казват, че този вид специалисти „са необходими в толкова голям брой, че за [фирмите] ще е трудно да намерят достатъчно хора, за да покрият търсенето”.

Що се отнася до езиците за програмиране, JavaScript, Java и Python са първите три езика, които специалистите по подбор на персонал ще търсят през 2022 г. Търсенето значително надвишава предлагането по отношение на някои нишови езици за програмиране като Clojure и Scala.

Има недостиг на разработчици, които владеят тези езици, посочва Фредерик Демулин, съосновател и главен изпълнителен директор на CodinGame. „Тези езици не се преподават в училище или в университета и много разработчици не са наясно, че има търсене за тези езици”.

По неговите думи, към Clojure и Scala имат интерес техническите директори, които искат да опитат нещо различно, защото вярват във функционалните езици. „Съществува разбирането, че функционалните езици имат по-малко „странични ефекти” от другите езици за програмиране, така че са по-лесни за тестване с по-малко регресия”, казва Демулин.

Голямо търсене се наблюдава и за разработчици на Go и Swift. Езикът Go се използва все по-често в DevOps, докато Swift е езикът за програмиране, който е предпочитан за създаване на приложения за Apple iOS устройства.

„DevOps специалистите са много търсени от началото на пандемията. Много инструменти за DevOps са написани на Go, но поради недостиг на DevOps експерти липсват и разработчици с опит в Go”, коментира ситуацията Демулин.

Нарасналата нужда от софтуерни умения е резултат от това, че компаниите се насочват към облачни системи и търсят начин да пускат нови дигитални системи в услуга на клиентите и партньорите си. Но това дава доста по-голяма сила на софтуеристите и ИТ специалистите, които осъзнават колко висока е цената им.

Конкуренцията за придобиване на нужните софтуерни умения е ожесточена. Разработчиците са наясно с увеличените бюджети. Всичко това им дава основание да изискват още по-високи заплати.

Като спасителна сламка в тази ситуация някои работодатели виждат възможността да се обърнат към специалисти, работещи на свободна практика, и договорни изпълнители. 42% от наемащите казват, че са увеличили зависимостта си от „контингентни” работници по време на пандемията.

От своя страна и самите разработчици възприемат добре този начин на работа. В резултат на пандемията софтуеристите се радват на „повече възможности за избор предвид глобалното възприемане на отдалечения начин на работа”.

Повечето се надяват тенденцията да се запази и след пандемията: 70% от анкетираните разработчици посочват, че искат да работят дистанционно, като 33% предпочитат да работят от разстояние на пълен работен ден, а 37% искат да разпределят гъвкаво времето си между семейството и офисните задължения.

Коментари по темата: „Войната за програмисти се ожесточава”

добавете коментар...

  1. килчо

    спокойно
    световните фирми да се обърнат кън софтуни на наков
    там от пожарникар правят Juniar Developer
    от масажистка QA специалист
    от футболист FrontEnd developer
    от икономист BackEnd developer
    от архитект FullStack developer
    затова съм спокоен за международното положение на IT сектора
    трябва само да се обърнат към софтуни и да си потърсят кадри

  2. Пишете

    Търся работа intern/junior в София, 3-ти курс съм в КСИ ФКСТ ТУ-София

  3. Саобщение

    Наков и софтуер ке бълват продукция
    Спокойно
    Има ит мерижджей

Коментар