Чехи тестват летящо такси с вертикално излитане и кацане

Самолетът има големи крила със закрепени към тях “ребра” с осем двигателя
(снимка: zuri.com)

Чешката компания Zuri започна тестове на прототип на хибриден самолет, направен почти в реален размер. Моделът може да се използва като въздушно такси, поддържа вертикално излитане и кацане и е оборудван с хибридна платформа, която осигурява пробег до 720 км при скорост до 320 км/ч.

Батериите все още са доста тежки, а водородната технология не е масово достъпна. В същото време вече има компании, които се стремят да постигнат дълъг пробег на хибридните въздушни таксита, използвайки двигатели, работещи с конвенционални видове гориво.

Пражката Zuri е фокусирана върху пазара на „регионалния въздушен транспорт”. Нейният самолет има големи крила със закрепени към тях “ребра” с осем двигателя за вертикално излитане. Двете средни ребра са обединени от обща опашка, а отзад е разположено избутваща витло, което осигурява относително висока скорост на полета.

Лопатките, отговорни за вертикалното излитане, са надеждно фиксирани, така че да не пречат на движението. За излитане и кацане се използват батерии, а за движението напред е отговорен сравнително малко тласкащо витло с двигател с вътрешно горене.

Летящото такси отвътре – изглежда удобно и луксозно
(снимка: zuri.com)

През 2018 г. Zuri започна да тества прототипи с крила с размах 2 м и 5 м. Сега компанията е привлякла средства за финансиране на демонстрационен модел с 11 м размах на крилата – размерът на прототипа е 90% от бъдещия работещ самолет.

Първият етап от демонстрационните полети вече започна. Веднага след като тестовете приключат, компанията планира да завърши модела, превръщайки го в едноместен самолет за по-нататъшни експерименти.

Разработчиците са получили около 2,7 милиона долара от “бизнес ангели“, което е достатъчно за “текущата фаза на разработка”. Но най-трудното за компанията предстои – търговското сертифициране може да струва буквално стотици милиони долари дори преди да бъде получена първата поръчка. Zuri ще трябва да излезе с уникално предложение на силно конкурентен пазар.

Коментар