Java – сред най-предпочитаните програмни езици на 2018 г.

Създаден с мисъл за начинаещите програмисти, Java се усвоява значително по-лесно от хора с малко или никакъв опит в областта, коментира Дончо Минков – Телерик Академия

Честото навлизане на нови езици и технологии за програмиране е характерно за ИТ сектора. Някои от тях набират популярност за кратко сред разработчиците, след което биват изместени от още по-нови тенденции.

Въпреки динамично променящите се тенденции в програмирането, Java продължава да запазва водещата си позиция сред най-използваните езици. През 2018 г. Java се нарежда в топ 5 на най-предпочитаните програмни езици, според проучване на HackerRank, в което са участвали над 39  хиляди софтуерни разработчици от цял свят.

С над 20 години история, Java се е утвърдил като високонадежден и широкоприложим програмен език. Използва се в големи корпорации като Amazon, Facebook, LinkedIn и eBay и в стартиращи компании в глобален мащаб.

Някои от ключовите причини за устойчивото развитие на Java коментира Дончо Минков, старши технологичен трейнър в Телерик Академия:

Широкоразпространен – разполага с общност от над 10 млн. софтуерни разработчици и над 15 млрд. устройства работят с него. Това е предпоставка за натрупани вече знания и умения, които старшите специалисти могат с лекота да предадат на по-младшите си колеги.

Отличен фундамент – Java е обектно-ориентиран език, при усвояването на който се изграждат основополагащи знания в областта на програмирането, приложими за редица други езици (от променливи и типове данни до класове, обекти и методи).

Многофункционален – Java може да се използва за разработката на приложения за всеки вид устройство и платформа. Това осигурява  изключителна адаптивност и гъвкавост на специалистите. Те могат да създават уеб, десктоп или мобилни приложения, както и такива за „интернет на нещата” (IoT) устройства, без това да изисква усвояване на изцяло нови знания.

Разнообразие от  кариерни  възможности – Java специалистите са едни от най-търсените програмисти както в България, така и в глобален мащаб. Тенденция, която се очаква да се запази и занапред, особено с по-широкото  навлизане на „умните” устройства в домовете и офисите.

Подходящ за първи програмен език – създаден с мисъл за начинаещите програмисти, Java се усвоява значително по-лесно от хора с малко или никакъв опит в областта. Освен това онлайн могат да бъдат намерени редица материали и специализирани  обучения, а през март стартира и новата програма за подготовка на софтуерни разработчици – Telerik Academy Alpha JAVA.

Коментари по темата: „Java – сред най-предпочитаните програмни езици на 2018 г.”

добавете коментар...

 1. Кольо Тигъра

  Java променя хората. На програмистите тук им казваме “Променените”

 2. йода

  брей `се мастъри джедаи езиковеди. много говорене, малко полза…

 3. Пешо

  Java-та е за тромави корпоративни остарели продукти. Много технически неграмотни бизнесмени са с промити мозъци от новини, пиал и платен маркетинг кампании, че java е единствено нещо за cross-platform и enterprise level решение.
  Модерни, бързи cross-platform програми се пишат и на други по-добри езици.
  За embedded / SoC освен асемблер качествен код се пише най-вече на C / C++.

 4. До Anonymous

  Ако някой трябва да му е ясно какво точно се случва в компютъра, то реално трябва да започне от Асемблер. Аз като студент преди много години с това и започнах, което в наши дни е просто безсмислено. Ако не работиш в голяма фирма от мащаба Microsoft, Oracle и тем подобни или не пишеш игрови енджини, то за всичко останало ти трябва език от високо ниво за да свършиш работа.
  След 10-тина години с напредването на изкуствения интелект вече ясно се коментира, че 80% от програмистите ще си загубят работата. Невероятно за много, но напълно съм убеден, че така ще стане

 5. Атанас

  Иван, относно сравнението за бързина на изпълнение на Котлин е спрямо Скала, а не Джава. Все още Java вади най-бързо изпълнение.

 6. Иван

  Съгласен, че Java езика е вече архаизъм! Пиша на Котлин от една година, вместо Java и се чуства сериозна разлика във скоростта и качеството на кода (скорост на писане, не на изпълнение, защото противно на писаното по-горе, често Котлин е по-бавен, но несъществено, от Java). Плюс, чудесната взаимозаменяемост на кода между Котлин и Java!

 7. Иван

  Да, пропагандна статия-новина за JAVA. Подобно както манията и пълната истерия сред уеб сайтаджиите дето се напъват и ревят как най-важен език бил JavaScript и как всичко на 100% трябва да бъде само на JavaScript, CSS, HTML и нищо друго не признават. Учудващо доста хора вярват в тази глупост.

  Java езика и java платформите са тромави с доста недостатъци. Обаче има не малко малки и среди фирмички, които са зависими от продуктите на големи динозавърски разработки от шепа монополисти в бизнеса за B2B, ERP и т.н. Има фирми които изцяло и напълно са се отдали да пренаписват стар код и да внедряват стари продукти писани java, за да правят и другите зависими от java. Така се завърта колелото на постоянно търсене на Java програмисти от които искат само чудеса да сътворяват от остарели и некачествени продукти на Java.

 8. Атанас

  Ако ще е JVM – най-добре е да се насочват към Kotlin, който е по-бърз и не е академичен като Scala и който има всички предпоставки да измести Java. Нещо, което не биха направили другите JVM езици.

 9. Anonymous

  Java, C# и JS изобщо не са подходящи за първи език за програмиране, тъй като се от много високо ниво и който се запознае първо с тях, едва ли ще научи след това C,C++. Това създава малоумним програмисти, на които не им е ясно какво става в компютъра, които гледат само заплатката и изобщо не ги боли за технологии и знания.

 10. Гошо

  Това не е вярно. Java платформата е предпочитана, но не и езика. На Java се пише ненужно експлицитен и повтаряем код. Който ползва Java платформата (VM) и е предприемчив и разбира се насочва към езика Scala. Java е много изостанал като синтаксис и стил на писане на кода спрямо другите модерни езици.

 11. Ивайло

  Къде е надписа платена реклама?

Коментар