Градът на бъдещето впряга технологии за пестене на ресурси

За да стане реалност интелигентният транспорт в градовете, първо трябва да се изгради подходяща комуникационна инфраструктура

Умният град е този, който умее да пести ресурсите си. Тогава той щади както околната среда, така и портфейлите на своите граждани. Днес този тренд е обвързан не само с транспортните системи и новото поколение превозни средства, но и с контрола върху електропреносните и водопреносните мрежи, видя се на Световния мобилен конгрес в Барселона – MWC 2018.  

По-малко електричество

Намаляването на потреблението на енергия, управлението на електропреносните мрежи и балансирането на товарите им бяха във фокуса на някои индустриални разработки, демонстрирани на MWC 2018. В сектора „Градовете на бъдещето“ една от системите, изложени на показ, бе „е-Мозък“ – концептуална разработка на корейски телеком. Това е система от сензори, всеки от които регистрира електрическата консумация на даден консуматор, и ги подава към централизирана софтуерна система – въпросния „е-Мозък“.

Системата „е-Мозък“ натрупва данни за електропотреблението, на база на които може да прогнозира бъдещата консумация и да предложи възможни стъпки за по-добра енергийна ефективност

Сензорният модул разпознава типа и уникалните характеристики на всеки консуматор. Натрупването на „исторически“ данни за потреблението в съчетание с механизма за машинно самообучение позволяват на системата да прогнозира енергийното потребление. На база на прогнозите могат да се проектират стъпки за повишаване на енергийната ефективност и намаляване на консумацията.

Пестене на вода

Спестяването на вода бе „гореща“ тема на MWC 2018. На фона на новините за Кейптаун (очаква се водните ресурси на града да пресъхнат окончателно през април) редица технологични системи предлагат как да се намалят загубите на вода. В сектора „Градовете на бъдещето“ посетителите можеха да видят „умна“ система за контрол на водопроводите. Модулите й следят параметрите на водата в тръбите – налягане, температура, движение – и сигнализират при необичайни промени.

Интелигентна сензорна система за водопроводни мрежи установява наличието на течове – намалява сметките и пести водните ресурси

Нещо повече: те се синхронизират с водомерите в мрежата, които имат функция за дистанционно отчитане в реално време. Ако се появи разминаване между сензор и водомер – например, водомерът показва малка консумация на вода, а сензорът отчита бързо движение на водата в тръбите, това сигнализира за възникнал теч. Софтуерът веднага алармира за нередност и посочва мястото й. Системата защитава водните ресурси, но защитава и сметките на потребителите, казват корейските разработчици.

Умните пътища

Умният транспорт отбеляза съществена крачка напред, като насочи вниманието към интелигентните транспортни инфраструктури. Досега темата за смарт-колите гравитираше около атрактивните концепции за е-коли, които са автономни и следят обстановката наоколо, за да вземат решения вместо шофьора. За да бъде това възможно обаче е нужно да знаем повече за самите пътища и то в мащаб. Точно това разбиране бе отразено в представените визии за интелигентния транспорт.

Летяща кола – предвестник на бъдещите транспортни системи в градовете – стана атракция на Световния мобилен конгрес в Барселона

Шосета, магистрали и градски улици трябва да имат дигитални „кръвоносни“ системи, които да могат отрано да предупреждават шоьорите (вкл. изкуствен интелкет) за това какво ги очаква няколко километра напред – например, какви метеорологични условия са налице от другата страна на планински проход, и т.н. Всичко това бе гарнирано от първата поява на летящ електромобил на Световния мобилен конгрес.

LoRaWAN

Без съмнение впечатление направи победоносният марш на новия комуникационен стандарт LoRaWAN. На него се базираха голям брой от представените приложения и системи за управление на комуналните мрежи и поддръжката на градските инфраструктури.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар