ЕС ще облага ИТ гигантите със специален данък

Френският министър на финансите Бруно льо Мер обяви, че данъкът за хай-тек гигантите ще бъде по-близо до 2%, отколкото до 6%

Този месец Европейската комисия ще определи предварителните ставки на данъка за технологични гиганти като Amazon, които пренасочват печалбите си към страни като Люксембург и Ирландия, където данъците са по-ниски.

По-рано стана ясно, че данъкът ще бъде в пределите от 2% до 6% от приходите на компаниите. Според скорошно изявление на министъра на финансите на Франция – Бруно льо Мер, цитиран от Ройтерс, ставката ще е по-близо до 2%, отколкото до 6%.

Европейската директива ще бъде публикувана в близките седмици. Очаква се документът да влезе бързо в сила, а впоследствие да се прецизира.

В проектодокумента на Комисията, за който Ройтерс съобщи преди месец, се предлага данъкът да зависи от това къде е клиентът, а не компанията. Посочва се данък в размер на 1% до 5% от общите брутни приходи на компаниите.

Франция, заедно с Италия, Германия и Испания са в основата на усилията за данъчна реформа в ЕС. Те са изправени пред съпротивата на по-малки държави като Ирландия, които са център на инвестициите на големите ИТ фирми и се опасяват, че промените могат да навредят на икономиките си.

Коментари по темата: „ЕС ще облага ИТ гигантите със специален данък”

добавете коментар...

  1. ха

    Определено този данък е една от ответните реакции на митата, които налага САЩ. Но защо така общо го дефинират – защо не го нарекат мито и така европийските ИТ фирми да си останат привилегировани (без тези такси) при осъществяване на бизнес в Европа???

  2. :)

    Митко, че то и сега си е така. На практика корпорациите управляват повечето държави. Включително и нашата.

  3. Димитър Иванов

    Много се плюе по ЕС, но ако ЕС е разделен на малки и слаби държави, такива като САЩ и Китай и огромни корпорации направо ще размажат тези държави като натиск от всякакъв вид – икономически, военен, политически, всякакъв.
    Да има много неща, които да се коригират в ЕС, да има много несправедливости, но да не би в Китай или САЩ всичко да е ОК, а? Само с плюене, без нищо конструктивно не става!

  4. :)

    Не стига, че цената в европа е по-висока спрямо тази в САЩ, ами сега и ако наложат този данък, съвсем ще я закъсат.

  5. Читател

    Европейската комисия – тези нямат наяждане! Изключително вредна бюрократична машина.

Коментар