E-управлението не може да работи без гражданите

Бъдещата архитектура на е-управлението предвижда и въвеждане на статута на главен информационен мениджър (CIO) в публичните администрации, съобщи Атанас Темелков

Каквито и системи и технологии да внедрим, e-управлението не може да работи без гражданите, заяви Атанас Темелков, председател на Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ), пред участниците в конференцията „Е-управление – услуги за гражданите“ в София.

В България има близо 4,6 милиона потребители на мобилен интернет и около 1,5 милиона потребители на стационарен интернет. Същевременно делът на активните потребители на услуги през интернет не надвишава 7 на сто а, над 80 на сто от пълнолетните българи все още предпочита да получават услуги „на гише“.

Всичко това показва, че каквито и системи да създадем и каквито и нови технологии да внедрим, ако не работим с гражданите и с администрациите, трудно бихме могли да постигнем сериозни постижения в областта на електронното управление, каза Темелков на двудневния форум, организиран от ICT Media.

Атанас Темелков припомни, че през първата година от функционирането си ДАЕУ идентифицира всички пречки пред работещото електронно управление, вкл. в законодателната база. Основно предизвикателство са самите процеси на внедряване на ИКТ и управлението на жизнения цикъл на внедряваните системи, посочи председателят на ДАЕУ.

Затова в разработваната от Агенцията архитектура на е-управлението се предвиждат необходимите координационни механизми за адекватно планиране, надграждане и внедряване на информационни ресурси в администрацията.

Бъдещата архитектура на е-управлението предвижда и въвеждане на статута на главен информационен мениджър (CIO) в публичните администрации, които да имат лидерска функция в планирането, координирането и развитието на информационните ресурси, обяви още Атанас Темелков.

Функциите на главен информационен мениджър няма да преустановят тези на сегашните ръководители на ИТ-структурите в отделните институции, а ще се отнасят към „политически и организационни правомощия за управление на самите бизнес процеси в администрациите, поясни Темелков.

Очаква се частично или цялостно ключови моменти от архитектурната рамка на електронното управление да бъдат представени публично през април тази година, допълни председателят на ДАЕУ.

Коментари по темата: „E-управлението не може да работи без гражданите”

добавете коментар...

  1. XXX

    Пич абсолютно си прав , ама Темелко не мисли така .

  2. Информиран

    Моето лично мнение а и на всички мои близки и приятели, е че ако е улеснено ползването на услугите на е-правителството с най-голямо удоволсвие бихме ги ползвали. Големият проблем, е че за да ползваш електронните услуги в най-общия слуай ти трябва електронен подпис (КИП). Този подпис струва около 80 лв на година. Не че нещо, но за да ползвам един или два пъти услугите на е-правителството за скромната сума от 80 + лв (освен КИП добавяме и отделно съответните административни такси), не си заслужава. Тази сума за КИП трябва да бъде намалена драстично, защото не всеки работи за 1000+ лв. и това важи най-вече за хората в малките градове.
    Така, че да не се оправдава г-н Темелков, че 80% предпочитали услуги “на гише” и че не се ползвали услуте на ДАЕУ, ами да вземат да направят подобрения където е нужно, за да могат хорат да започнат да полват тези услуги.

  3. ко

    ко каза ко?

Коментар