60 електромобила за споделено ползване в София

Компактният Volkswagen e-up! поставя София сред най-модерните столици по света с услугата за споделено ползване на електрически автомобил

В София вече има 60 електромобила, достъпни чрез услугата за споделено ползване SPARK. За петте месеца от стартирането си, иновативната платформа увеличи двойно автопарка си и разшири почти двойно зоните, в които може да се наеме или освободи електромобил, съобщиха партньорите в проекта – ДЗИ, основен застраховател на електромобилите, и Порше България, основен доставчик на електромобилите.

„Представянето на SPARK надмина очакванията ни. За пет месеца достигнахме 60 електромобила, над 10 000 регистрирани потребители, около 150 индивидуални сесии на ден и два пъти по-голяма зона за наем и освобождаване на колите“, каза Стефан Спасов, изпълнителен директор на SPARK.

Целта за 2018 година е броят на електромобилите да достигне 100, а до края на следващата година – 250, допълни Спасов.

„Споделеният транспорт става все по-разпространен в света и ДЗИ има готовност да подкрепи развитието на тези тенденции и в България. Дигиталната трансформация ще бъде ключова за успеха на застрахователния сектор в идните години“, заяви Коста Чолаков, главен изпълнителен директор на ДЗИ.

По неговите думи, интегрирането на повече дигитални услуги спестява време и води до намаляване на екологичния отпечатък върху природата.

„Нашият най-малък модел Volkswagen e-up! в момента поставя София сред най-модерните столици по света с услугата споделено ползване на електрически автомобил”, посочи Маркус Татцер, изпълнителен директор на Порше България, официален вносител на Volkswagen и Audi.

SPARK е услуга от ново поколение, която позволява откриване и наемане на електрически автомобил през мобилен телефон, независимо дали искате да ползвате услугата 15 минути или няколко дни. След ползване на услугата, може да оставите колата в „синя“ или „зелена“ зона, където електромобилите спират безплатно, или в определените за целта зони извън центъра на София.

SPARK е съвместен проект на Eldrive – компания, специализирана в изграждане и управление на инфраструктура от зарядни станции за електромобили и гъвкави схеми за дългосрочно наемане на електромобили, и литовската компания Ride Share, която предлага аналогична услуга за споделена мобилност с електромобили във Вилнюс, Литва.

Междувременно, ДЗИ съобщи, че увеличава услугите, които предлага онлайн. Делът на реализираните продажби онлайн е висок – 36% от поисканите оферти онлайн са се превърнали в полици. Известяването и проверката на статуса на щетата пък са най-често използваните услуги онлайн.

В допълнение, екипът на ДЗИ и посредниците завеждат щети, като ги заснемат с мобилни устройства. Работата на ДЗИ с посредниците по издаване и подновяване на полици, е-квитанции и отчети също вече е дигитализирана.

През 2017 г. чрез е-портала на компанията са подадени над 93 000 отчета. А чрез използването на мобилни устройства ДЗИ ще редуцира използването на хартия средно с около 300 000 страници на година, което се равнява на повече от 25 спасени дървета.

ДЗИ използва също дронове при огледи и заснемане на застрахователни събития при земеделските култури. 18,7% от общия брой на щетите в агросектора са били заснети с дрон и обработени от специализиран софтуер за по-прецизна оценка, което е спестило близо 200 човеко-часа за огледи „на терен“ на ДЗИ и клиентите им.

Коментар