Apple Health Record свързва всичките ни здравни данни

Мобилно приложение Health Record на Apple позволява на пациентите да вкарат в един запис всичките си здравни данни, дори ако са предоставени от различни болници, и след това да ги предоставят на лекуващите лекари.

Откакто излезе през март т.г., приложението Health Record спечели симпатиите на две от болниците, които го тестват – Johns Hopkins и Penn Medicine. Още 39 болници са кандидатствали към този момент за приложението.

Внедряването на лесно и сигурно споделяне на здравни данни най-вероятно ще продължи в следващите години. Очакванията са към 2020 г. всеки 1 на 4-ма пациенти да се включи в концепцията за здравеопазване „BYOD“ (Bring your own data).

„Добре е да си запознат с цялата информация за пациентите – лекарствата, които приемат или са приемали, техните алергии, техните проблеми, всички техни лабораторни или рентгенови изследвания. Разбира се, има и обратна страна, най-вече що се касае до натоварените с административна работа служители или лекуващи лекари – за тях това ще е и повече информация през която трябва да преминат“, казва Майк Ристучия, директор в Penn Medicine.

По неговите думи, това ще бъде едно от големите предизвикателства пред новата технология – след като имаме суровата информация, как да я преобразуваме, да я преведем в нещо по-разбираемо за потребителя, по-интуитивно за лекуващите лекари. Медицинският университет в Пенсилвания (Penn Medicine) е една от 12-те тестващи организации на приложението на Apple.

Какво представлява самото приложение Health Record

Health Record позволява на медицинските заведения да споделят данни помежду си и с пациентите в един стандартен формат

Health Record е изградено на базата на съществуващо приложение (отново на Apple, пуснато през 2014 г. за iOS 8). То позволява на медицинските заведения да свързват посредством приложно-програмен интерфейс (API) своите системи за електронни медицински досиета (electronic medical records – EMR), за да споделят данни помежду си и с пациентите в един стандартен формат, който предоставя информацията по подреден и лесен за боравене начин, коментират експерти от Софтуерния университет.

Самото приложение е плод на сътрудничеството между Apple и производители на EMR системи (като EPIC, Cerner, Athenahealth, Meditech и AllScripts), за да постигнат интеграция на своите системи с приложението. Когато пациент изтегли приложението и позволи неговите данни да бъдат трансферирани от болницата към Health Record, информацията се криптира и не преминава през мрежата на Apple.

Когато потребител заключи своя iPhone – било то чрез парола, Touch ID или Face ID, здравните данни в приложението Health Record се запазват криптирани в самото устройство. Според Apple, ако потребителят избере да синхронизира данните си с iCloud, то данните се криптират по време на самия пренос.

Над 400 хиляди пациенти, които използват услугите на болничен център Johns Hopkins Medicine чрез уеб портала, поддържан от приложението MyChart на EPIC, вече имат достъп до своите EMR навсякъде, по всяко време, благодарение на Health Record приложението на Apple.

автор: Георги Кацаров, Софтуерен университет

Коментар