Виваком въведе 4.5G мобилен интернет

„Постигането на все по-високи скорости в мрежата на Виваком не е самоцел, а е продиктувано от очакванията на потребителите и бизнеса за бърз и динамичен достъп до необходимата им информация или услуга в интернет“, каза Радослав Златков, главен технически директор на Виваком

Виваком надгради мобилната си мрежа в пет от най-големите градове в страната, въвеждайки следващото поколение технология – 4.5G или LTE Advanced, съобщиха мениджъри на компанията на среща с журналисти днес.

Клиентите на телекома ще могат да се възползват от по-високи скорости на сваляне на информация от интернет – до 150 Mbps за даунлоуд, за да гледат безпроблемно видео, да предават на живо и като цяло – да сърфират по-бързо в световната мрежа. За целта смартфонът им трябва да поддържа LTE Advanced.

4.5G мрежата на Виваком вече е достъпна в София, Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора, като покритието е на територията на целите градове. Още преди старта на активния летен сезон, до средата на месец юли, компанията ще осигури покритие на новата технология в още 44 града в цялата страна.

„Постигането на все по-високи скорости в мрежата на Виваком не е самоцел, а е продиктувано от очакванията на потребителите и бизнеса за бърз и динамичен достъп до необходимата им информация или услуга в интернет. С развитието на новите технологии скоростно се развиха онлайн услугите, облачните решения и дигиталното управление на редица сфери от живота на всеки човек, компания и дори градове. Тези услуги от своя страна изискват още по-развити технологии и мрежи, през които да бъдат управлявани“, заяви Радослав Златков, главен технически директор на Виваком.

Телекомът започна поетапното въвеждане на следващото поколение 4.5G технология след като получи отличие за най-бърза мобилна 4G мрежа за 2017 г. от независимата компания Оokla. Резултатите се основават на тестове на реални потребители чрез популярното им приложение Speedtest.

„Новото и вълнуващо дигитално бъдеще ще е гостоприемно само за подготвените“, заяви Радослав Златков по повод инвестициите на компанията в образованието

Наред с инвестициите в мобилните технологии, Виваком продължава да развива и мрежата LoRa, която позволява безжично свързване на много на брой различни устройства и така се превръща в основа за развитие на умните градове и интернет на нещата (IoT). След като стартира с нея в София през ноември 2017 г., телекомът вече изгради такава мрежа в Пловдив и Варна.

Плановете за развитие предвиждат покриване с LoRa на още 9 града, сред които както големи областни центрове, така и средни и по-малки населени места и курорти. Това са Бургас, Стара Загора, Несебър, Велико Търново, Благоевград, Габрово, Враца, Плевен и Банско, поясниха от телекома.

В последните няколко години Виваком развива технологичната си структура целенасочено, подготвяйки се за бъдещето на умните градове, цифровизираните домове и дигиталното общество като цяло. Компанията инвестира в дигитализацията на българското образование, с достъпни решения за дигиталани класни стаи и иновативно обучение. Освен технологична база и софтуер, Виваком осигурява и обучение на преподавателските екипи.

Компанията предвижда да стартира собствена техническа лаборатория VIVACOM Tech Lab, която ще даде възможност на стартиращи компании да тестват услугите си в реална среда с действащи последно поколение технологии, стана ясно още на пресконференцията.

„Новото и вълнуващо дигитално бъдеще ще е гостоприемно само за подготвените. Инвестираните време, сили, концентрация и ноу-хау в образованието сега са базата за развитие на нашите деца“, така Радослав Златков обясни ориентираната към образованието политика на телекома.

Коментари по темата: „Виваком въведе 4.5G мобилен интернет”

добавете коментар...

  1. Бумеранг

    Да бе, да!!!!Високи скорости?!! В центъра на Пловдив мрежата забива, та забива, а около улица Любен Каравелов клетката е отчайващо скапана. За сметка на това Теленор направо лети.

  2. Anonymous

    Да, но ти набутват устройство, което лови само 3G, Благодаря

  3. Дико

    Е добре де. Ама тази LoRa какво реално прави… Ясно – свързва, ама какво и с каква цел? 😉

Коментар