Microsoft разработила собствено Linux ядро

Linux ядро, разработено от Microsoft, се използва в платформата Azure Sphere, предназначена да повиши сигурността на устройствата за интернет на нещата (IoT), съобщи Уол Стрийт Джърнъл.

Решението на Microsoft да използва Linux е обусловено от това, че дори най-орязаната версия на Windows не може да се инсталира на малки и икономични микрококонтролери (MCU). Освен това използването на отворено ядро позволява да бъдат привлечени по-голям брой производители към създаване на съвместими с Azure Sphere устройства.

С помощта на Azure Sphere производителите могат да създават IoT оборудване на базата на нов тип MCU с интегрирани периферни подсистеми. В сравнение с IoT устройствата, за които се развива Windows IoT, чиповете MCU консумират около 100 пъти по-малко енергия.

Липсата на технологии за сигурност в микроконтролерите доведе до това, че през 2016 г. хакери създадоха глобален ботнет Mirai от над 300 хиляди устройства. За да реши проблеми със сигурността от такъв мащаб, Microsoft приложи комбинирани подходи, задействайки облачни услуги, хардуер и софтуер, припомня BusinessInsider.

На първо място, Microsoft използва опита си в геймърските конзоли, за да разработи проектно решение за създаване на процесори с повишена производителност. Референтната платформа ще се предоставя безплатно на производителите на чипове.

Вторият компонент на платформата Azure Sphere стана операционната система Azure Sphere OS, разработена на базата на Linux, която е пригодена за работа на процесорите с повишена производителност.

И накрая, хардуерната и софтуерната част на платформата ще бъдат интегрирани с облачна услуга за сигурност, която поддържа защита на устройствата на съвременно ниво и обновления на сигурността в продължение на 10 или повече години.

Първите устройства, използващи Azure Sphere, ще излязат на пазара през настоящата година. Компанията MediaTek вече започна производство на първия набор MCU, базирани на платформата на Microsoft. Това са маломощни едноядрени системи ARM-A7, които работят на тактова честота 500 MHz, имат безжичен модул Wi-Fi и редица входно-изходни интерфейси.

Микроконтролерите, поддържащи свързване към интернет, струват около 3-5 долара, а новите конструктивни доработки на Microsoft добавят още 1-2 долара, според източници от тайванския производител на чипове MediaTek.

Коментари по темата: „Microsoft разработила собствено Linux ядро”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    muhahahahaha

  2. Хмм

    Ахахахаха

  3. Saevar

    хаахахах, я пак, М$ разработвали Линукс .. хахаха

  4. AeonSpoke

    :DDDD

Коментар