Opera Software пусна мобилен браузър Touch

Ключовото при Touch е, че всички бутони и функции са позиционирани така, че да са в обсега на палеца ви

Норвежката компания Opera Software пусна тази седмица нов мобилен браузър под името Touch. Събитието бе съпроводено с ъпдейт на десктоп браузъра Opera, за да бъдат двете приложения в по-добра синхронизация помежду си.

Новият мобилен браузър на базираната в Осло компания предлага опериране с една ръка и се фокусира върху търсенето, като именно опциите за търсене преобладават върху дисплея, след като пуснете приложението.

„Другите браузъри не вършат своята работа както трябва“, казва Мачей Косемба, продуктов мениджър в Opera. Ключовото при Touch е, че всички бутони и функции (в това число опции за търсене и подпрозорци) са позиционирани така, че да са в обсега на палеца ви“.

Що се касае до ъпдейта на десктоп браузъра, той обхваща както Windows версията, така и тези за macOS и Linux. Освен по-добрата синхронизация между двата браузъра, десктоп версиите също получават оптимизация по отношение на търсенето. Нов инструмент, наречен „Instant Search“ се отваря с натискането на Alt+Space клавишна комбинация (при Windows и Linux), а при macOS – Option-Space. Без значение с каква комбинация сте, тя активира поле за търсене, приема въвеждане на информация от ваша страна, а после на дисплея се визуализират резултатите.

Същият инструмент позволява на потребителите да търсят през всички отворени табове само с помощта на Tab бутона – манна небесна за потребителите, които работят с адски много отворени табове. Според Косемба обаче, когато мобилната и десктоп версията са синхронизирани, те стават нещо много повече от просто сбора на двата браузъра. Освен това самото свързване става с точно една стъпка, докато в същото време при другите браузъри е необходимо да сте вписани в акаунта си както от десктоп, така и от мобилното приложение.

Според експерти от Софтуерния университет, това е отчаян ход от страна на Opera да привлече внимание към своите продукти, тъй като делът на потребителите на браузъра в световен мащаб е средно едва 1,5% през изминалата година, а през март месец т.г. се е сринал до 0,3%, спрямо 2% за същия месец година по-рано.

В същото време Chrome държи приблизително 61% при десктоп браузърите и 65% при мобилните. Дали е реалистично Opera да очаква, че няколко малки промени по потребителския интерфейс ще са достатъчни, за да подобри положението на браузърите си, тепърва ще разберем.

Автор: Георги Кацаров

Коментари по темата: „Opera Software пусна мобилен браузър Touch”

добавете коментар...

  1. M@hony

    Здравей те от доста години ползвам Opera и съм много доволен под Linux Ubuntu Linux Mint – Android смарфона ми
    и дори пиша от Opera-ta сега плюс блока за реклами има и доста яки други добавки 😉

Коментар