46% от българските бизнес сайтове ще се показват като незащитени

Планираното маркиране на сайтовете без SSL сертификат като ненадеждни от браузъра Chrome предстои да засегне всеки бизнес, който има онлайн присъствие

От юли тази година браузърът Google Chrome ще започне да показва сайтовете без SSL сертификат като ненадеждни. В същото време близо 46% от сайтовете на големите бизнеси в България не използват криптиращ протокол за защита на потребителските данни, информират от хостинг компания ICN.Bg.

В последните години интернет еволюира, като се поставя много по-голям акцент на това уеб пространството да е по-оптимизирано и защитено. SSL сертификатът отново е на фокус, особено с наближаването на юли 2018 г., когато най-използваният браузър в света Chrome ще започне да показва сайтовете без SSL защита като ненадеждни. Промяната цели да се оптимизира онлайн пространството, като се защитят личните данни и корпоративната информация, преминаващи през сайтовете.

Рискът за данните

Липсата на SSL сертификат означава, че връзката между потребителя, който отваря сайта, и сървъра, на който се намира сайтът, не е криптирана. Така всички данни, които преминават през тази уеб страница остават незащитени и могат да бъдат „подслушани“ от злонамерени лица. Това биха могли да бъдат лични данни и корпоративна информация, ЕГН-та, имейл адреси, данни за банкови карти и друга чувствителна информация на потребителите на сайта.

Още през 2014 г. Google обяви в своя блог, че наличието на SSL сертификат вече е ранкинг фактор за търсачката и позиционира сайтовете с активен SSL сертификат по-високо. Година по-късно разработчиците на Chrome заявиха намерението си да показват незащитените сайтове като ненадеждни.

Няколко пъти срокът за това бе променян, тъй като много голяма част от уеб пространството все още не бе защитено. Затова и крайната дата бе определена за началото на юли месец 2018 г. – след тази дата наличието на SSL сертификат ще стане задължително за всеки бизнес, който иска да представя своите продукти и услуги на потребителите на Chrome.

Последствията за бизнеса

Доводите на Google за тази промяна са, че иска да направи уеб пространството по-сигурно и оптимизирано. Планираното маркиране на сайтовете без SSL сертификат като ненадеждни от браузъра Chrome предстои да засегне всеки бизнес, който има онлайн присъствие. Това ще се отрази негативно, както на доверието на потребителите и обема на продажбите, така и на позиционирането на сайтовете в търсачките.

Освен това спирането на достъпа на един потребител до даден сайт може да има много силен отрицателен ефект върху имиджа на една компания и в бъдеще да се отрази на цялостното ѝ позициониране пред настоящите и потенциални клиенти.

Какво показва статистиката

Chrome е най-използваният браузър в света и определя тенденциите в сферата. По статистика на StatCounter за април 2018 г., пазарният дял на Chrome на глобално ниво е 57,36%. За същия период в България пазарният дял на Chrome е 67,54%. Това означава, че близо 2/3 от българските потребители са използвали браузъра на Google, за да преглеждат уеб страници. От всички направени заявки от настолен компютър в България 62,3% са през Chrome, а от мобилно устройство или таблет – 75,17%.

Към момента близо половината уеб пространство е незащитено. Това означава, че след юли месец 2018 г. Chrome ще маркира като ненадеждни много голяма част от уеб сайтовете. От това ще пострада основно онлайн бизнесът, който извършва своята дейност в уеб пространството. Ще има силен негативен ефект и върху фирмите, които използват интернет, за да увеличат своето онлайн присъствие и имат представителен сайт с услугите и продуктите си.

Преходът към криптирана връзка е належащ

Бизнесът в България все още не е подготвен за предстоящата промяна, като основно ще бъде засегнати малките фирми. От хостинг компания ICN.Bg алармират, че близо 46% от сайтовете на големите бизнеси в България все още не използват SSL криптиране. Малките фирми също не са подготвени за предстоящата промяна, като едва 13% от тях използват SSL сертификати, по данни на ICN.Bg.

През 2017 г. година хостинг компанията отчете висок ръст в защитаването на сайтовете с помощта на криптиране, което донякъде се дължи на факта, че бизнесът става все по-образован за нуждата от SSL сертификат и неговите предимства. Българските потребители, от своя страна, са все по-запознати и търсят „зеленото катинарче“, визуализиращо сигурна връзка.

ICN.Bg очаква до края на 2018 г. преобладаващата част от българските уеб сайтове да преминат към криптирана връзка. Според експерти на фирмата, това ще бъде резултат от наличието на безплатния SSL сертификат Let’s Encrypt и усилията на хостинг компаниите в насока защита на интернет пространството и данните на онлайн потребителите.

Какъв да бъде сертификатът

„SSL сертификатът е ефективно средство за подсигуряване на информацията, която преминава през един сайт. Защитава данните от кражба, като криптира връзката между потребителите и сървъра, на който се намира сайтът. По този начин не могат да бъдат откраднати персоналните данни и бизнес информацията – имена, адреси, банкова информация, имейл адреси и всяка друга информация, която се попълва в един сайт. Наличието на такъв сертификат е от изключително значение за всеки онлайн магазин, който иска да предпази кредитната информация на своите клиенти“, разказа Борислав Бориславов, технически директор на ICN.Bg.

От хостинг компанията подчертават още, че изборът на SSL сертификат е от изключително значение за това как ще се валидира един бизнес в онлайн пространството. Всяка компания може да избере безплатна алтернатива като SSL Let’s Encrypt или да се спре на сертификат, към който доверието е по-силно и който допълнително валидира една организация.

Без значение какъв избор на сертификат направи една компания, използването на SSL криптиране остава напълно задължително и призивът към българските компании, които имат онлайн присъствие, е да включат тази стъпка в плана си за следващото тримесечие.

Коментари по темата: „46% от българските бизнес сайтове ще се показват като незащитени”

добавете коментар...

  1. Киро

    Да, като си изфабрикуваш собствен SSL сертификат, то в Гугъл пак няма да го одобрят, щото трябва да си плащаш на някой, който е решил, че е открил отново топлата вода!

  2. ха

    **** Тези SSL серитификати, които гарантират “сигурност” осигуряват достъп до данните на “производителите” на сертификатите. Т. е. на “правилните” USA фирми като цяло! НЕ МОЖЕШ да си изфабрикуваш собствен SSL сертификат, който да се окаже наистина твърде защитен.

    Но иначе наистина интернет еволюира!!! Вече информацията не тече така некриптирано по мрежата, независимо от протокола на сайта. Некриптираните ви данни се криптират системно докато достигнат до вашия интернет доставчик. Там те са некриптирани, но по-нататък пак могат да подлежат на криптиране до достигане на съответния насрещен сървър. Така да се каже интернет е вече достатъчно защитен… Друг е въпросът, където се ползват остарели технологии, като например несигурни ЛОКАЛНИ мрежи. Но това си е проблем на съответния собственик на такива мрежи.

Коментар