Бил Гейтс не вярва в бъдещето на биткойн

Бил Гейтс, основател и дългогодишен лидер на Microsoft, критикува криптовалутите от рода на биткойн в интервю за предаването „Squawk Box“ от този понеделник по американския телевизионен канал CNBC.

По неговите думи, криптовалутата е едно от най-лудите и спекулативни неща. Когато не произвеждате нищо, не трябва да очаквате, че цената ще се покачва, казва милиардерът Гейтс, който е в Топ 3 на най-богатите хора в света.

Според него, този вид инвестиция – в криптовалута – съответства на т.нар. „теория за по-големия глупак“ (съгласно която се правят пари от ценни книжа, независимо от тяхното качество, защото винаги се намира „още по-глупав“, на когото да ги препродадете с печалба). Такъв принцип на инвестиции обаче закономерно води до спукване на спекулативния балон.

Бил Гейтс призна, че в миналото негов приятел му е дал биткойн като подарък за рождения му ден, но в крайна сметка няколко години по-късно той е продал криптовалутата.

Напоследък има огромен интерес към биткойн и други криптовалути като електронни алтернативи на държавните пари. Но те все още не се използват широко за закупуване на стоки и услуги, коментира CNET.

Повечето ентусиасти изглеждат по-заинтересовани да задържат своите цифрови монети – надявайки се, че ще поскъпнат, вместо да ги използват за плащания. Това, в допълнение към високите такси за транзакции, високата волатилност и минималното приемане от страна на търговците забавиха приемането на биткойн като редовна валута.

Коментари по темата: „Бил Гейтс не вярва в бъдещето на биткойн”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Толкова ли сте наивни? Как се печели от нищо нещо? Не се връзвайте, че после да не съжалявате! Някога ядохме попарата на пирамидите, нека не го правим отново!

  2. Венелин Стойков

    до Биткойна
    Стойността на нещата в пазарната икономика се определя от търсенето и предлагането. В случая със златото търсенето няма да спре заради неговите физически качества.
    1. Златото не кородира (не окислява и не променя цвета си). Това му свойство е много подходящо за бижута и украшения, които ще продължат да блестят и след години.
    2. Златото има много добра електропроводимост и в комбинация с това, че не се окислява, е много подходящ за контактни покрития в електрониката.
    3. Златото е ковък метал (мек, лесен за обработка), което допълнително го прави подходящ за употреба в споменатите вече индустрии.

    Винаги ще има нужда от злато, поради което неговото търсене няма да спре. А цената се определя от това кой колко е склонен да даде.

    Във връзка с цената на парите. Бих искал да кажа, че парите нямат цена, а служат за определяне на цената на истинските стоки и услуги, които искаме да притежаваме/ползваме. Реално обаче заради това, че можем да определяме цената в различни валути и някой валути са по-търсени заради свойството конвертируемост, определя цената на конкретната валута.

  3. Аман

    ай да са възторгнем по телешки!

  4. ха

    Статия за поредната реклама на биткойн!!! Но вие technews защо не направите нещо по-впечатляващо. Защо не питате Бойко Борисов, какво мисли за биткойн?

  5. Биткойна

    А аз питам Гейтсчо каква е стойноста на златото? Не е ли такава каквато хората определиха че е? Реално златото не струва нищо. Биткойн не е нищо,той е поредица от много дълъг код отнемащ доста време и енергия да се генерира от изчислителната техника! Тези кодове се ползват от банки и други институции с цел защита! Така че стига сте писали глупости! Гейтс знае за какво става на въпрос и едва ли ще е направил тъкова изказване! Please!

  6. Do

    Идеята за биткойн беше друга. А именно, да не се превръща в конвертируемо средство. Но в последствие всички криптовалути ги качиха на спекулативния пазар. Така че казаното от Бил Гейтс е абсолютно вярно.

  7. Anonymous

    2016 г.
    Бил Гейтс : Биткойна има невероятен потенциал и не може да бъде “спрян”.

  8. Константин Стоянов

    Питам аз, каква е стойността на парите? И отговорът ми е, че стойността на парите може се определя от използваемостта им да се купуват стоки и услуги и колкото по-лесно и с по-ниски трансакционни разходи става това, толкова повече хора ще искат да го използват и от това ще нараства и потребителската им стойност. Та въпросът ми към Гейтц е каква е стойността на долара?

Коментар