Роскомос ще покрие Земята със сателитен интернет

Руската държавна компания Роскосмос планира да изгради спътникова система за достъп до интернет, която ще покрие цялата планета. Проектът ще бъде представен официално на 22 май т.г., според съобщения в руските медии.

Амбицията на Роскосмос е да конкурира аналогичните западни проекти – OneWeb Satellites на Airbus и OneWeb, O3b на SES, както и Starlink, развиван от космическата компания SpaceX на Илон Мъск, съобщи РИА Новости.

В официалното изявление се посочва, че на 22 май ще бъде представен „проект за създаване на национална система за покритие на територията на Земята с високоскоростен достъп до интернет и обезпечаване на непрекъснат канал за връзка за нуждите на безпилотния транспорт, интернет на нещата и защитеното предаване на данни“.

В следващите две години в реализацията на проекта ще бъдат инвестирани 299 млрд. рубли, като в най-скоро време – до юни т.г. – се очаква сформиране на консорциум с участието на Роскосмос, Внешекономбанк и други организации. Към края на 2020 г. трябва да бъде завършен първият етап на проекта, свързан с разработка и производство на прототипни компоненти на системата.

От Роскосмос подчертават, че със създаването на национална система за достъп до интернет, компанията не се отказва от по-нататъшно сътрудничество с международни партньори в рамките на OneWeb. Проектът на Роскосмос ще допълни системата OneWeb и се явява следващ етап в развитието на руските космически комуникационни системи.

Коментари по темата: „Роскомос ще покрие Земята със сателитен интернет”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    super sateliten internet direktno ot izvora i ostanalite kurleji po traseto vun dostav4ici pod dostav4ici mekia

  2. Yo

    Целта е централизация и контрол върху Интернет. Русия, САЩ и Китай се конкурират не толкова за пари, колкото за контрол.

  3. Saevar

    браво, добре звучи, а и както е казал колегата под мен идеята е да са напълно независими от другите, от както спряха да ползват петро долара всякак се опитват да ги спъват най-вече от САЩ, Китайците и те спират с петро долара сега и тях чувъркат първо с тея “Trade Wars” няма да се учудя и ако нета им пипнат.

    Фофу ако успее да се докопа до някой компютър там от психодиспансера да видим кво ще каже 🙂

  4. _

    Не мисля, че целта е конкуренция.

    Предвид развитието в гео-политически план последните години, целта е по-скоро паритет и независимост от други държави.

Коментар