Проучване: SDDC е решението за автоматизация на процесите

Софтуерният център за данни надгражда концепциите за виртуализация

Бизнес организациите и техните ИТ отдели осъзнават нуждата от автоматизация на процесите, но реално малка част от тях я въвеждат, сочат резултатите от проучване на технологичния гигант Fujitsu и Freeform Dynamics.

79% от ИТ специалистите смятат, че автоматизацията е важна при осигуряване на ресурси, 77% – при управление и поддръжка и над 70% я намират изключително важна при въвеждане на промени в системите. Но в същото време само 18% я въвеждат напълно за осигуряване на ресурси, 13% при поддръжка и под 20% при управление на промени.

Проучването на Fujitsu и Freeform Dynamics обхваща 156 старши ИТ специалисти от компании с най-малко 2500 служители и годишни приходи от минимум $500 милиона от различни индустрии, вкл. производство, търговия на дребно, транспорт, финансови услуги, телекомуникации, здравеопазване и автомобилостроене.

Според анализаторите, автоматизацията е критична за повишаване на производителността. Освен ускоряване на процесите и освобождаване на ресурс от ИТ специалисти, тя допринася и за редуциране на човешките грешки. Но какво пречи на ИТ специалистите да автоматизират повече дейности от работата си?

„Инструментите и техниките за автоматизиране на почти всеки аспект от ИТ процесите са налични от много години и все повече инфраструктурни компоненти като сървъри, съхранение или свързаност се предлагат с вградени възможности за автоматизация. Но с все повече нарастващия брой от опции, става все по-трудно за ИТ специалистите да следят всички развития и още по-малко да проучват кое е подходящото за тяхната среда. И дори ако откриете това време, и преодолеете ниските бюджетни ресурси, ще се сблъскате с някои чисто човешки фактори като страх от загуба на контрол”, коментира Крег Паркър, ръководител „Интегрирани системи” във Fujitsu за региона EMEIA.

Всичко това, заедно с практическите въпроси като наличност на сложните решения, проектиране и интеграция за изграждане на автоматизирана среда, обяснява сравнително бавния процес по пътя към пълна автоматизация. Решението на въпроса за автоматизацията е т.нар. „софтуерен център за данни” (SDDC). Идеята е да използва софтуер за автоматизиране на колкото повече е възможно етапи от процесите. Но само 37% от участниците в проучването са уверени, че разбират напълно концепцията „софтуерен център за данни”.

В много аспекти SDDC решенията надграждат различните концепции за виртуализация. През годините виртуализациите се развиха от статични системи, които консолидират сървъри или приложения, в по-богати платформи с динамично управление на натовареността, интеграция на технологии за съхранение и мрежова виртуализация и дори миграция на виртуални машини и ресурси за оптимизация на живо на виртуални системи.

От тук остава една малка стъпка до изграждане на напълно автоматизирана среда, подобна на платформите, използвани в облачните среди. И не е съвпадение, че решението на VMware за SDDC използва думата облак в името си: „Cloud Foundation”.

Лидер във виртуализацията е именно VMware, следвана от Microsoft, като съответно 81% и 51% от участвалите в проучването компании казват, че използват значителен обем от техните решения. Резултатите сочат, че тези две компании са водещите и в предлагането на SDDC решения, като 29% от анкетираните вече са в лагера на VMware, а 45% проучват като вариант Cloud Foundation. На второ място е Microsoft с 16% пазарен дял, а трети – Open Stack с 11%.

Наскоро Fujitsu и VMware обявиха първото си решение за напълно автоматизиран софтуерен център за данни за VMware среди, наречено Primeflex за VMware Cloud Foundation. Интегрираната система е проектирана с цел драматично да опрости начина, по който компаниите закупуват, въвеждат и управляват големи софтуерни центрове за данни.

Готовите системи позволяват на ИТ специалистите да въведат „инфраструктура като услуга” само за часове. Но системата позволява и адаптиране към нуждите на клиентите, които желаят това. Primeflex за VMware Cloud Foundation е решение за компании, които търсят бързо въвеждане, лесна поддръжка и ниски съвкупни разходи за притежаване, посочиха от Fujitsu.

Системата комбинира висок клас Fujitsu сървъри, суичове от Cisco и QCT и софтуерни решения на VMware за съхранение и свързаност в едно интегрирано управление на физически и виртуални ресурси.

Коментар