Уеб-базиран софтуер конфигурира соларни покриви

Софтуерът за проектиране на соларни покриви улеснява работата на инсталаторите

Бумът на пазара за домашни фотоволтаични системи в последните години доведе до ръст и на софтуерните решения за проектиране на соларни покриви. През миналата година фотоволтаичният пазар е нараснал с 29%. Оптимизирането на инсталациите посредством софтуерни системи за анализ става все по-гореща тенденция.

Израелската фирма за силова електроника и софтуер SolarЕdge е най-новото попълнение в тази сфера. Наскоро фирмата пусна в действие нов, уеб-базиран инструмент за конфигуриране на фотоволтаични покривни системи. 3D софтуерът за моделиране е сравнително лесен за използване, безплатен и всеки проект може да бъде достъпен от множество потребители за сътрудничество на различните страни, участващи в даден проект, пише GreenTech.bg.

Софтуерът разчита на най-новите сателитни данни, за да изчисли оптималното използване на жилищни покриви. На базата на тази програма, инсталаторите могат да правят прогнози за месечните добиви, за да формират по-коректни оферти, които са и финансово по-точно, казват от фирмата.

Освен, че преглежда възможното огряване, засенчване и наклон, месец по месец, системата позволява на монтажниците да изпробват и различни комбинации от компоненти, като правят изчисления за разходите на база използвани материали. Също така е възможно да се планират и кабелните системи, за да се избегнат скъпоструващи конструктивни и строителни грешки.

„Софтуерът играе все по-важна роля в PV индустрията, от нивото на отделния жител и неговата индивидуална система до макро-нивото – за управление на мрежата”, казва Лиор Ханделсман, вицепрезидент на отдела за маркетинг и продуктови стратегии, основател на SolarEdge.

Софтуерът на компанията е част от „екосистема” от програмни решения за фотоволтаичната индустрия, предимно облачно-базирани, които обслужват цялата верига на добавена стойност във фотоволтаичния бизнес, като например приложения за мониторинг.

Коментари по темата: „Уеб-базиран софтуер конфигурира соларни покриви”

добавете коментар...

  1. ха

    Евтино направен софтуер, който ще се дава за безплатно ползване на хората. Идеална комбинация за широко разпространение. И после производителите на компоненти ще си плащат прескъпо, за да им включат продуктите за предлагане в програмата на израелците.

    От маркетингова гледна точка за направеното дотук получават отличен, но … за инженери и архитекти техните софтуерни продукти са непостижим връх, защото за тях са плащали хиляди долари за бройка (като купуват някакъв свръх специализиран продукт, който малко хора биха могли да използват е нормално да е скъп) – това ги боли…

  2. инж. Илия Манчев

    Сега това какво е дипломна работа на някой студент или ученик? Добре изглежда, но като инженер нищо специално няма това тулче. Таз разработка е явно на някое новоизлюпено детенце с родители бизнесмени, които го помпат с пияр, порфолио от типа въздух в балон.

  3. Архитект Иван

    Колко е ново и модерно е уебенето 🙂 Всичко е науебено и насмартено. Хората от много години ползуват професионален и утвърден CAD софтуер за проектиране, който си има и експорт във уеб формат и спец ефекти се турят там да се върти, лъщи и клати. Тук ми се фукат с аматьорско уебено тулче. Не вижда реална полза пове от това със смартфоняк да си цъкаш он и оф на 10 сантима лампата. 🙂

Коментар