Харчим средно по 353 лв. за лятна почивка у нас

Лятото е тук и вече е време за традиционната морска почивка

Колко струва лятната почивка? Естествено, няма един отговор. Той може да зависи от много фактори – дали е за един човек или семейство, с деца и колко, в България или в чужбина, в хотел или на къмпинг, с „ол инклузив” или само нощувки и храната отделно, какви са доходите на почиващите и колко са им широки пръстите.

И все пак статистика има, даже няколко, отбелязват от финтек компанията Credissimo. По данни на Националния статистически институт от миналата година, средният разход на възрастен за почивка в България през лятото е 353 лв., а за лятна екскурзия в чужбина – 645 лв. на човек.

Според социологическите агенции, средната сума за почивка на четиричленно семейство в страната е 1360 лв., докато при избор на дестинация в съседна Гърция те биха били 2410 лв. Средно българите заделят около 1500 лв. за лятната си екскурзия.

Статистиките от кредитния сектор пък показват, че за лятна ваканция се теглят заеми със среден размер от 2800 лв. за банковите и между 500 и 1000 лв. при бързите кредити, вкл. бърз кредит онлайн.

За какво си харчим парите? Може да си мислите, че най-скъпото в една лятна почивка са нощувките, но статистиката показва друго. В общия бюджет за екскурзията се оказва, че най-много харчим за храна.

Средната сума за почивка на четиричленно семейство в страната е 1360 лв. (източник: Credissimo)

В цифри: Изяждаме 45% от парите, ако почиваме в България, и 32% от бюджета, ако почиваме в чужбина. Разходите за настаняване/нощувки възлизат на 26% за страната и 17% в чужбина.

Съвсем логично следващото перо в бюджета е транспортът, като при пътуване в рамките на държавата отиват около 18% от бюджета, а в чужбина, естествено, са повече – към 26%.

Доста сериозна е разликата в графа „други” харчове, а именно за забавления и покупки. Ако почиваме в България, отделяме само 10% от бюджета за екскурзия за такива, докато в чужбина харчим около 24% от него за странични занимания, забавления и придобивки. Страничните разходи са много относителни и може да варират от 0 лв. до 200 – 300 лв. на ден.