Най-големият мобилен оператор също е заплаха за САЩ

China Mobile е силно зависима от китайското правителство и САЩ гледат на нея като заплаха за националната сигурност

Още един китайски технологичен гигант – China Mobile, най-големият мобилен оператор в света – се превърна в „заплаха за националната сигурност на САЩ”, стана ясно през седмицата от изявление на NTIA (Националната администрация по телекомуникации и информация).

NTIA препоръчва на FTC (Федералната комисия по комуникации) да отхвърли заявлението на China Mobile да предоставя телекомуникационни услуги на територията на Съединените щати от „съображения за националната сигурност” – аргумент, който стана нещо обичайно в търговската война, подета от администрацията на САЩ срещу Китай.

China Mobile е най-големият мобилен оператор в света по брой абонати. Неговата потребителска база надхвърля 849 млн. души. Второ място по този показател заема Vodafone Holding, който обслужва повече от 460 млн. абонати чрез различни юридически лица.

NTIA е загрижена от факта, че China Mobile е силно зависима от китайската държава, която е най-големият акционер в компанията (със 74% от акциите) и може, по искане на правителството в Пекин, да предостави лична информация и записи на разговорите на американски абонати на службите в Китай.

Дори ако China Mobile използва защитено оборудване, както компанията твърди, рискът, че тя ще бъде оператор на мрежата, елиминира всички предимства на сигурността, се казва в изявление на NTIA. Според длъжностни лица от администрацията, всяка чуждестранна компания, чийто държавен дял надвишава 10%, трябва да бъде подложена на най-задълбочен контрол.

China Mobile подаде заявление до FCC през 2011 г. и до този момент не е получила официален отговор от агенцията. През 2013 г. адвокати на китайския телеком поискаха от FCC да ускори дълго проточилия се процес на разглеждане на заявлението, посочвайки, че това влияе негативно върху бизнеса на компанията в САЩ.

В последните няколко месеца американското правителство предприе редица мерки срещу китайските технологични компании – както се твърди, поради причини, свързани с националната сигурност. Най-значимите от тях бяха срещу производителите на смартфони и телеком оборудване Huawei и ZTE.

Белият дом принуди AT&T и Verizon, най-големите клетъчни оператори в страната, да се откажат от споразумението с Huawei за разпространение на китайските смартфони чрез своите мрежи за търговия на дребно.

В средата на май 2018 г. ZTE спря дейността си в САЩ, след като администрацията на президента Доналд Тръмп забрани на американските компании да продават хардуер и софтуер на китайския производител. Тази забрана е пагубна за бизнеса на ZTE, тъй като компанията активно купува американски компоненти и технологии – от Qualcomm, Micron и други чипмейкъри.

На ZTE бяха наложени санкции за период от седем години, поради доставката на оборудване за Иран и Северна Корея – държави под ембарго от САЩ. Сега компанията е в процес на смяна на ръководството си и плащане на солидни глоби, за да се върне на пазара в САЩ.

Коментар