Виртуален симулатор обучава бъдещи софтуерни инженери

Канадският университет МакМастър за пръв път реши да използва виртуален симулатор за обучение на недипломираните си софтуерни инженери. Приложенията на устройството са най-различни – то ще помага на студентите при създаване на специфичен софтуер, в дизайна на игри и за проучвания в медицината и психологията. Уредът ще преподава на бъдещите софтуерни специалисти най-новите техники в 4D-моделирането на виртуална реалност, анимацията и други области, съобщават от МакМастър.

Футуристичен дизайн и множество екстри са отличителните черти на симулатора. Той е изработен от фибростъкло и е висок три метра, притежава широка врата от едната страна и по-наблюдателните го оприличават на огромна синя каска за велосипед.

Симулаторът използва масивен монитор и може да извършва движения, имитиращи тези на състезателните коли и различни летателни уреди. Специален екран осигурява възможност за смяна на контролите според типа на симулациите и приложенията на уреда.

Други екстри са наличието на Dolby съраунд звукова система и луксозният интериор. Системата за движение пък е дело на небезизвестната компания Moog, която е доставчик също за самолетите Боинг и совалките Аполо. Товарният капацитет на симулатора достига 1000 килограма, като ускорението е равно на това на спортен автомобил от най-висок клас.

Цялостната изработка на симулатора е реализирана от компанията Unicell. Първоначалната идея е била да се създаде прототип за виртуални симулатори, предназначени за северноамериканските малове. След като това предназначение отпада, уредът е предоставен на университета МакМастър.

По данни на производителя първоначалната стойност на симулатора е $200 000. Впоследствие обаче от МакМастър монтират допълнителни компютърни системи, добавят специализиран софтуер и други екстри и така цифрата достига $500 000.

Днес автомобилите и летателните уреди се разработват първо виртуално, след това се тестват чрез симулатори и чак накрая се изграждат прототипи, разказва Мартин фон Мореншилд, ръководител на Инженерния факултет в МакМастър. Специалистите смятат, че след предоставянето на студентите на симулатор от подобен клас, това не само ще подпомогне сериозно тяхното обучение, но и ще привлече нови студенти към професията софтуерен инженер.

Виртуалният симулатор е само част от модерна стратегия на университета МакМастър, целяща да предостави нови възможности за реализация на студентите в областта на информационните технологии. Тепърва в университета ще стартират множество самостоятелни програми в области като компютърни науки, софтуерно инженерство, програмиране, бизнес информатика, медицинска информатика, гейм дизайн и други.

Коментар