Кадастърът се синхронизира с европейските изисквания

Данните и изображенията на българския сграден фонд вече са достъпни за разглеждане и сваляне според международните изисквания

Агенцията по география, кадастър и геодезия реализира проект по актуализиране на метаданни съгласно изискванията на директива 2007/2/ЕО за изграждане на инфраструктура на пространствени данни (INSPIRE) и закона за достъп до пространствените данни. 

Според проекта, АГКК приведе в съответствие с европейските изисквания характеристики, използвани при описание на сгради и инфраструктура за всички административни единици в границите на кадастъра.

„Нововъведенията в АГКК не само ще синхронизират кадастралните данни в България с най-модерните тенденции в ЕС, но и ще обогатят информацията за сградите в България – резултат, който в бъдеще ще позволи на граждани и бизнес да ползват по-богати и точни услуги”, коментира инж. Виолета Коритарова, директор на АГКК.

Граждани, бизнес, специалисти и администрация вече ще могат разглеждат и свалят актуални данни и изображения на българския сграден фонд според международните изисквания, допълни Коритарова.

В рамските на проекта българската геоинформационна компания Mapex актуализира използваните характеристики и изгради информационна система, за да може те да бъдат прилагани при всички използвани от агенцията информационни технологии.

Осигуреният достъп до геопространствени данни и услуги спомага за обединяване на пространствена информация за реализиране на общностната политика за околната среда, посочиха от АГКК.

Коментар