Вакуум е ключът за увеличаване на HDD капацитета

Нито хелий, нито въздух – вакуум ще помогне на производителите да увеличат капацитета на твърдите дискове, става ясно от конференцията IEEE TMRC 2018, където разработчици лансират нови идеи за подобряване на записа на данни върху магнитни носители.

Сред най-обсъжданите теми е била тази за влиянието на газовата среда в блока с магнитни плочи върху капацитета на HDD устройството, отбелязва Forbes. Така например, Western Digital доказва с практически примери, че замяната на въздух с хелий подобрява динамиката на нарастване на HDD капацитета.

Но специалисти от стартъпа L2 отиват още по-далеч – те предлагат на HDD индустрията изобщо да се откаже от въздуха, хелия или друг газ в блока с магнитни плочи, като вместо това бъде създаден вакуум около плочите и главите.

Според разработчиците, пълното изпомпване на газа от блока с плочите ще помогне да се опрости производството на твърди дискове, тъй като ще отпадне необходимостта от смазване на повърхността на плочите и главите, а също така ще отпадне и специалното въглеродно защитно покритие на всички повърхности в местата на възможно докосване.

Но най-важното – решението с вакуум ще намали разстоянието между главата и магнитните плочи, в резултат на което производителите ще могат да увеличат плътността на разполагане на пътечките.

В крайна сметка пролуката между главите и плочите може да бъде сведена до 3 или 4 нанометра, като в условия на вакуум ще има възможност и за активно управление на празнината.

Всичко това ще позволи увеличаване на капацитета на HDD с до 35% при обикновения перпендикулярен запис, което е нелош потенциал за всички настоящи и нови технологии, вкл. перспективните HAMR (с нагряване) и MAMR (с микровълново излъчване).

Коментари по темата: „Вакуум е ключът за увеличаване на HDD капацитета”

добавете коментар...

  1. ?

    Да му се невиди! Тъкмо мислех да нахраня стабилно, но се оказа, че двама души са ме изпреварили.

    Аз само ще допълня, че вакуумиарнето на дисковете е нещо, с което индустрията е експериментирала още преди 30-40 години. Не е непостижимо, напротив – няма никакъв проблем. Проблемите са, както и предишните коментари отбелязват, че въздушният поток е този, който държи главите над плочите.

    Всъщност, ще припомня, че едно време главите на HDD трябваше да бъдат паркирани софтуерно, т.е. да бъдат преместени над плочите в зоната без данни, максимално близка до оста на въртене (spindel).

    Съвременните HDD също паркират главите си, но това вече се прави от фърмуера при спиране на захранването. За целта всеки HDD има допълнителен кондензатор, който да достави необходимата енергия.

    Пак в този ред на мисли, при запис главата създава магнитен поток с различна поляризация; плочата е магнитна. Следователно има сили на привличане и отблъскване между главата и плочата, които също трябва да бъдат балансирани.

    Всичко това иде да покаже, че механиката не е и не може да бъде достатъчно прецизна, за да държи главите над плочите без да се стига до контакт.

  2. ха

    Определено решение с вакум означава 99% нова разработка, която ще е с нови проблеми. Така ще се върнем с едно 50 години назад и ще почнем всичко отначало. При вакум вече главата няма да има тази лесна гъвкавост, която има в момента. Системата за позиционирането й ще е много по-сложна и поради температурното разширение на материалите няма никакъв шанс на дистанция от 4 нанометра! А ако все пък бъде постигната, тогава системите за стабилизация ще направят диска в пъти по-голям (а за цена да не говорим). Ще се окаже много по-изгодно да имаш три “газови” диска един до друг, отколкото един вакумен със същия обем памет. Обратно при газ дистанцията се определя от самосебе си и почти не се влияе от температурата.

    Тези от L2 имат ли изобщо прототип??? Или са хванали журналистите за шарани…

  3. Anonymous

    Фундаментална грешка. Главите се поддържат на определена дистанция единствено от газовата струя, образувана от въртенето на диска. Ако се използва вакум се намаля топлоотделянето и трябва да се изработи изцяло нова много прецизна система за позициониране на главите.

Коментар