Блокчейн ще увеличи световната търговия с 1 трлн. долара

Очакват се фундаментални промени във финансите, поради многобройните инициативи за блокчейн, които могат значително да подобрят ефикасността на транзакциите

Технологията блокчейн ще позволи да се увеличи обемът на търговията в световен мащаб с 1 трилион долара до 2028 г., сочи съвместно проучване на Световния икономически форум (WEF) и международната консултантска компания Bain & Company.

Въпреки фокуса върху иновациите в последните години, пазарът на инструменти за финансиране на търговските операции все още разчита на остарели технологии. Очакват се обаче фундаментални промени, поради многобройните инициативи за блокчейн, които могат значително да подобрят ефикасността на транзакциите.

Разпределеният регистър и други технологични иновации обещават пробиви в областта на търговското финансиране и веригите за доставки, като намаляват разходите и опростяват работата“, се казва в доклада. Авторите на проучването стигат до извода, че блокчейн ще помогне за затваряне на текущ търговски дефицит от 1,5 трлн. долара.

Прогнозата сочи, че благодарение на използването на блокчейн, обемът на международната търговия ще се увеличи с около 30% или 1,1 трилиона долара в следващите десет години. Новите технологии ще засегнат също правителствените организации, дори такива големи обединения като Европейския съюз.

Блокчейн е система за организация на бази данни. Тя се използва в момента като хранилище на информация за операциите с криптовалути (биткойн, етерием) и може да бъде приложена в банковото дело: криптотехнологията позволява да се намали времето за големи транзакции. Но блокчейн има потенциал не само във финансовите транзакции и не само в криптовалутите.

Наскоро IBM и логистичната компания Maersk създадоха съвместно предприятие, което ще развие първата в света блокчейн платформа за превоз на товари. Технологията ще позволи използване на дигитални вериги за доставка и ще проследява движението на стоки по целия свят в реално време.

Повечето анализаторски агенции се съгласни, че бъдещето на електронна търговия е свързано с блокчейн. Според прогнозите, публикувани от IBM, до края на 2020 г. около две трети от банковите операции ще бъдат извършвани чрез тази технология.

Банковият сектор не е единствената сфера, която ще може напълно да се възползва от всички предимства на блокчейн, тъй като основните принципи на неговото функциониране са приложими в почти всяка друга област. Според експерти, прозрачността на блокчейн, както и възможността за сделки в реално време дават основание да се смята, че тепърва технологията ще демонстрира своя истински потенциал.

Коментари по темата: „Блокчейн ще увеличи световната търговия с 1 трлн. долара”

добавете коментар...

  1. Инженер

    Блокчейн е децентрализирана база данни, която има невероятни възможности. Банките могат да го използват за моментални транзакции и умни договори, без нужда от една камара документи, както и хора, които да ги проверяват. Това спестява време и ресурси. Ще се отрази на образованието, благотворителност, здравеопазване, застраховки, правителства(прозрачност), управление на енергия, спорт(феновете ще можем да имаме финансов дял в бъдещето на любимите ни спортни звезди), гейминг(обмяна на ресурси от игра в игра), вериги за доставки(ще можем да проследяваме с точност всичко) . Всяка инфраструктура, използваща блокчейн ще бъде прозрачна, и силно защитена, което прави възможно и електронното гласуване. Колкото повече навлиза блокчейнът, толкова по-малко корупция ще наблюдаваме.

  2. Anonymous

    Блокчейн тук, блокчейн там… Абе блокчейнът нищо не произвежда, нищо не създава, а само регистрира. К’ви са тия трилиони и в чия болна фантазия си раждат…

  3. Anonymous

    С тази статия си противоречите напълно. За какво “банково дело” иде реч, когато в основата на блокчейн е заложена децентрализацията? Това не означава ли, премахване на Банките, като посредник?

Коментар