Хардуерният пазар у нас: Накъде след истерията с биткойн

Настоящата година е доста интересна за ИТ пазара в България, в частност за компютърния хардуер. Но както гласи една поговорка, най-голямото проклятие е да живееш в интересни времена – така обобщи състоянието на пазара Емил Кирилов, мениджър бизнес развитие в Мост Компютри, на годишната дилърска конференция на компанията в Банско.

„В края на миналата година имаше истерия с криптовалутите, което беше много добре за пазара – продаваха се не само видеокарти, но и дънни платки, SSD-та, захранвания, всичко вървеше добре. Тази година също започна оптимистично за криптовалутите, но някъде през март-април този цирк приключи, затвори врати”, разказа Кирилов.

Когато приключи истерията с криптовалутите, целият бизнес трябваше да се пренастрои, заяви Емил Кирилов, Мост Компютри

Бизнесът сега е на „полусъединител”, в очакване на следващата вълна. Всички очакват тя да дойде, защото зад криптовалутите има голям ресурс, но кога и колко ще продължи е въпрос, на който никой не може да отговори, посочи мениджърът.

„Проблемът е, че през април трябваше да се пренастрои целият бизнес – както всички разчитаха, че колкото повече видеокарти имаш на склад, толкова повече ще спечелиш, така изведнъж видеокартите станаха проблем. Появи се пазар на видеокарти втора употреба, цените започнаха да падат и хората се почувстваха излъгани”, каза Кирилов.

Драматична е също ситуацията при процесорите. Налице е силен дефицит и поскъпване на интелските чипове – в частност, на Celeron и Pentium, докато при по-скъпите не се очакват проблеми, защото Intel инвестира именно в тях. Това се отразява на продажбите на десктопи и ноутбуци.

През първото тримесечие на 2018 г. за първи път динамиката в броя и приходите от продажби па лаптопи е еднаква, което означава, че търсенето се измества към по-скъпите конфигурации – в ценовия сегмент 900-1000 лв. вместо 500-600 лв.

„AMD получава Коледа през септември”, така Емил Кирилов описа създалата се ситуация и нейното отражение върху основния конкурент на Intel. „Въпросът е как те ще си изиграят картите. Имат идеалната възможност да си получат заслужения дял с новите продукти, които пуснаха на пазара”.

Това вече се потвърждава на пазара за десктопи, където AMD бележи ръст и то с лекота, докато продажбите на Intel падат. Очаква се през заключителното четвърто тримесечие очерталата се тенденция да стане още по-силно изразена. Вече „по-евтиното” не е единственият критерий да се избере AMD, посочи мениджърът от Мост.

Важна новина за РС пазара у нас е завръщането на MSI в бизнеса с ноутбуци в България. В голяма степен това е станало под давление на Мост, сподели Кирилов. „Целта им е да завоюват престиж и да са лидери в гейминг сектора, не да заемат 30% от пазара”, каза той и подчерта, че Мост е и оторизиран сервиз за MSI ноутбуци.

След приключване на еуфорията с криптовалутите, геймингът и мобилните устройства се очертават като възможности за участниците на компютърния пазар. Продажбите на смартфони продължават да растат, появиха се нови играчи.

„Затова убедихме LG Mobile, че е време да се върне на този пазар у нас. Техните продукти заслужават внимание като характеристики и цени”, заяви Кирилов. Така например, LG K9 със Snapdragon процесор се предлага на крайна цена около 200 лв.

Nokia се възражда, а Мост Компютри отново е изключителен дистрибутор на марката за България. В допълнение, компанията дистрибутира мобилни устройства на Lenovo, Asus и Motorola. Китайските марки настъпват, но те взимат дял от други китайски брандове – например Huawеi за сметка на Lenovo, което дава сериозни шансове на производители като LG, коментира Кирилов. „Трябва да се научим да продаваме смартфони”, обърна се той към дилърите.

Друга ниша с потенциал са мултифункционални монитори/телевизори, която Мост разработва с LG. Интересно предложение, например, е 28-инчов такъв модел на крайна цена от 300 лв. Телевизорите са най-продаваният продукт в ритейл веригите, но могат да се реализират успешно и от дилърите.

SSD пазарът е най-устойчиво развиващият се сегмент, където цените паднаха и ще продължат да падат. Търсенето се измества от 120- към 240-гигабайтови устройства, заради по-достъпното ценово ниво. Ако тенденцията на спад в цените продължи, до края на годината 240-гигабайтовите устройства ще станат най-продавани, прогнозира Кирилов.

Наблюдава се също засилен интерес към NAS продуктите за съхранение. Подобни сторидж устройства са търсени най-вече от домашните потребители, които съхраняват в тях всичко ценно – документи, снимки, музика, видеа и т.н.

След приключване на истерията с криптовалутите, бизнесът се фокусира върху гейминга, като добри перспективи разкриват мобилните устройства, мултифункционалните монитори/телевизори, дори и мини-РС-тата, които станаха интересни, заради интелските процесори в тях със стари цени, обобщи Емил Кирилов.

Коментари по темата: „Хардуерният пазар у нас: Накъде след истерията с биткойн”

добавете коментар...

  1. :)

    Основната причина е преминаването на много криптовалути от proof-of-work към proof-of-stake.

    Иначе, лудницата около криптовалутите ще продължи още дълги години

  2. Мхм

    Каква игра е приключила? Още хиляди хора копаят, а зимата дори и отоплението ми излиза без пари 🙂

Коментар