„Направи си сам“ колоноскопия и още щури идеи…

Японски учен показва своя метод за „направи си сам“ колоноскопия (снимка: phys.org)

Устройство, което „превежда“ кучешкия лай на човешки език, „бебепод“ за свирене на музика за нероденото бебе във влагалището на майката и метод за „направи си сам“ колоноскопия – такива бяха някои от най-странните изобретения, които дефилираха в края на септември на едно ново „научно“ изложение в Токио.

Шоуто има за цел да „отпразнува“ най-странните, най-лудите и прекрасни изобретения, създадени от истински учени за Иг-нобеловата награда – известна още като „анти-Нобеловата награда“, която е създадена с цел да накара хората „да се посмеят и да се замислят по-късно“.

Японският лекар Акира Хориучи, 57-годишен, беше сред победителите в конкурса за гореспоменатата награда, връчвана от сатиричното научно списание „Анали на невероятната наука“ за неговата технология за „направи си сам“ колоноскопия. Хориучи демонстрира своята техника в музея след изследването си от 2006 г. „Колоноскопия в седнало положение: уроци, научени от направи си сам колоноскопия“.

Изследователят казва, че никога не е намирал метода си за „неудобен“. „Знам колко е важна колоноскопията – и че броят на пациентите с рак на дебелото черво нараства“, каза Хориочи пред АФП.

Последните проучвания показват, че ракът на дебелото черво е най-разпространената форма на заболяването сред 870 000 раково болни в Япония, според Националния център по рак. „Не много хора си правят изследването, така че исках да създам метод за изследване, който да бъде лесно възприет от всички“, каза Хориучи.

Друг претендет за наградата е интерпретаторът за кучешки език „Bowlingual“, който класифицира кучешкия лай в шест емоционални категории – фрустрация, заплаха, радост, скръб, желание и самоизява.

Бейбипод“ пък е музикална колонка, която се поставя във влагалището, за да свири „концерт“ на нероденото бебе. Идеята хрумнала на автора, след като изследванията показаха, че това е по-ефективно от възпроизвеждането на музика около корема на бременната.

Основателят на Иг-нобеловата награда Марк Абрахамс заяви пред репортери в Токио, че носителите на отличието са многобройни и това е така, защото в страната има „много ексцентрични хора“. В по-голямата част на света, когато хората се държат по много ексцентричен начин, това се смята за лошо нещо. В Япония, а и в Обединеното кралство, отношението е различно“, каза Абрахамс.

По неговите думи, там не заклеймяват ексцентриците, а ги обичат. Навярно затова „Япония и Обединеното кралство отдавна са измислили толкова много умни, луди и прекрасни неща“.

Хориочи се съгласява: „Мислех, че съм ексцентричен, но сега знам, че в Япония има много други хора като мен“.

Коментар