Саша Безуханова влезе в борда на EIT

„Участието ми в борда на EIT e привилегия и голяма отговорност“, каза по повод избирането си Саша Безуханова (снимка: Move.bg)

Европейската комисия избра Саша Безуханова, основател и председател на платформата Move.bg, за член на Борда на Европейския институт за иновации и технологии (ЕИТ), отчитайки приноса й към дигиталната трансформация и социалните иновации в България и Европа.

Заедно с нея в Борда на ЕИТ влизат Барбара Новаковска – управляващ директор на Полската асоциация за дялово финансиране и рисков капитал, и Лаима Кауспадиене – експерт по предприемачество, технологичен трансфер и иновационни екосистеми в Литва.

„Жените играят ключова роля в стимулирането на иновациите и предприемачеството в Европа. Днес правим голяма крачка напред, за да популяризираме техния талант, творчество и опит: повече от две трети от членовете на управителния съвет на EIT сега са #WomenLeaders – крайъгълен камък за EIT“, заяви Тибор Наврачич, еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта.

Бордът на ЕИТ е управляващият орган, който определя стратегическите направления на организацията, и ръководи дейността по подбора, определянето и оценката на Общностите за иновации (Knowledge and Innovation Communities).

„Участието ми в борда на EIT e привилегия и голяма отговорност“, каза по повод избирането си Саша Безуханова. Тя вярва, че с опита си в подкрепа на развитието на дигиталната еко-система в България и Европа, стимулиране на женското предприемачество и лидерство и новаторския подход на Move.bg ще допринесе за утвърждаване на стратегическите направления на EIT като двигател на иновативна Европа.

Европейският институт за иновации и технологии е независим орган на ЕС и управлява бюджет от 2,7 милиарда евро за финансиране на иновационни проекти. Общността на ЕИТ обединява над 1000 организации – близо 600 компании включително МСП, около 200 университета, над 150 научно-изследователски центъра и повече от 80 града, региони и НПО.