Астрофизик: Мъск е по-важен от Джобс, Безос и Зукърбърг

Кой от най-големите технологични иноватори ще се запомни в крайна сметка с най-трайно въздействие върху света? Труден въпрос, особено като се има предвид ролята, която хора като Стив Джобс, Джеф Безос и Марк Зукърберг играят в нашето ежедневие.

Но ако попитате известния астрофизик и коментатор Нийл деГрас Тайсън, отговорът е прост: Илон Мъск. Според него, за разлика от Стив Джобс и Бил Гейтс, които подеха заедно революцията на персоналните компютри, главният изпълнителен директор на Tesla и SapceX се опитва да измисли бъдеще.

„Това, което Илон Мъск прави, не е просто да ни даде следващото приложение, което ще бъде страхотно за нашия смартфон“, казва ДеГрас Тайсън, цитиран от CNBC. „Не, той мисли за обществото, за културата, как си взаимодействаме, какви сили трябва да вкарат цивилизацията в следващия век“.

Между работата си в Telsa, разработвайки електрически автомобили, и плановете си да изпрати хора на Марс до 2024 г. (и в крайна сметка да колонизира планетата), технологичният милиардер се опитва да революционизира както човешкото транспортиране, така и изследването на космоса, казва ДеГрас Тайсън.

Разбира се, като астрофизик и директор на планетариума „Хейдън“ в Ню Йорк, може да се очаква, че ДеГрас Тайсън ще има място в големите междугалактически планове на Мъск. Но също така, като домакин на шоуто „StarTalk“ по National Geographic Channel, той твърди, че космическата колонизация може да има огромно въздействие върху цивилизацията и евентуално да елиминира нуждата от войни в резултат на смаляващите се природни ресурси.

„Има неограничени ресурси в космическото пространство – ресурси, за които на Земята водим войни“, откровен е ДеГрас Тайсън. „В космоса не е нужно да воювате, а просто да отидете на друг астероид и да получите ресурсите. Цяла категория войни има потенциал да се изпари напълно с използване на космическите ресурси, което включва неограничен достъп до енергия“, смята астрофизикът.

Това е универсалният проблем, който Мъск се опитва да реши. Неговите усилия имат потенциал за най-дългосрочен ефект върху нашата цивилизация. „Ще преобразим цивилизацията такава, каквато е познаваме“, вярва ДеГрас Тайсън.

Астрофизикът е на мнение, че Илон Мъск е донякъде недооценен, макар че е обичан от много хора, включително от собствениците на Tesla електромобили и от всеки, който се интересува от изследванията на космоса.

„Хората, които притежават Tesla [електромобили], обичат Tesla. Всеки, който знае и се интересува от изследване на космоса, знае и се интересува от Илон Мъск“, казва ДеГрас Тайсън.

Според него, ние сме на границата на бъдещето на цивилизацията, а Мъск не получава дължимото признание от всички сектори на обществото. Но в крайна сметка ще го получи, „когато секторите, в които „пионерства“, трансформират живота на тези, които понастоящем нямат представа, че животът им ще се промени“, заключава Нийл деГрас Тайсън.

Коментари по темата: „Астрофизик: Мъск е по-важен от Джобс, Безос и Зукърбърг”

добавете коментар...

  1. :о)

    Нийл Де Грас тайсън е хубаво да попрочете малко книгите на великия си гуру Карл Сейгън.
    От чудесно написаната ретроспекция на история, ресурси и открития, ще види че досега в човешката история не е толкова важно кой ще направи откритието, а кой после ще сложи ръка върху него (най-често с война или ако имаш откритие ти завеждат война).

    Дори да има неограничени ресурси това не пречи няколко алчни човешки същества да ги контролират и да ги продават прескъпо на гладуващата рая отдолу.
    Никой не гарантира, че ще са за свободно и безплатно ползване, нито Мъск може.

  2. Anonymous

    Няма състезание за космическите ресурси. Земните може да се каче, че още не с дори започнати. Мъск е добър(или поне беше) в засмукването на ресурси. Време е да започне да дава реален продукт, съответстващ на инвестициите, вложени в проектите. Време и да помисли за технологии, рециклиращи огромното количество отпадъци във вид на батерии, който ще имаме след няколко години.

  3. .

    Този не е никак глупав, но ми се струва, че се прави леко на луд.

    Вярно е, че в космоса има неограничени ресурси, но също така е вярно, че повечето са на разстояния, които не можем да преодолеем бързо и лесно.

    По тази причина, за космическите ресурси вече има състезание кой ще ги достигне първи, след това ще се стигне и до война.

  4. Anonymous

    Илон Мъск: Ще заселим Марс в близките 50 години

Коментар