Все повече жени успяват в ИТ сектора

България е сред водещите страни в Европа и света по брой на жените в ИТ (източник: CC0 Public Domain)

Жените все още са малцинство в ИТ компаниите у нас и по света. Въпреки това нарастват възможностите за развитие и срещаме много реални примери, които показват, че прогресът на нежния пол в тази сфера се случва, особено в аутсорсинга на софтуерна поддръжка. Там жените имат успехи дори без нуждата от предходен опит или техническо образование.

На базата на различни проучвания по темата, България често се гордее, че е сред водещите страни в Европа и света по брой на жените в ИТ. По данни на Европейския парламент от март 2018 г., едва 9% от софтуерните разработчици и 19% от мениджърите в тази област са жени. Страната ни изглежда се справя доста добре – проучване на Евростат за 2017 г. показва, че жените са 34% от заетите в ИТ сектора.

Според Индекса на жените в ИТ за 2018 г., дамите в тази сфера у нас са около 30%, което нарежда страната ни на 19-то място сред общо 41 държави, взели участие в изследването.

Като цяло обаче, всички данни сочат, че жените все още са недостатъчно в технологичната и ИТ индустрията. Къде са възможностите за промяна на ситуацията?

Стъкленият таван и склонността на жените да се подценяват

Обикновено дамите нямат самочувствието да си поискат онова, което смятат, че им се полага, да преговарят за повишение, по-добри условия или допълнителни придобивки. Те често са склонни да подценяват постиженията си, а когато взимат кариерни решения, обичайно избират хуманитарни професии за сметка на точните науки в областта на STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

Жените са склонни да потискат стремежа си към лидерство – обикновено се стремят към баланс, стараят се да са добри екипни играчи и да избягват конфликти и конфронтация на работното място. Също така, служителките от нежния пол са по-умерени в поведението си, по-скромни и избягват риска, който обикновено е свързан със заемането на по-ръководни позиции. Говори се и за „стъклен таван“, който спира развитието им към мениджърските постове.

Непланираният успех на жените в ИТ аутсорсинг сектора

По данни на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции от началото на 2018 г., две трети от заетите в аутсорсинг сектора в България са жени. Броят на дамите в големите компании за изнесена софтуерна и техническа поддръжка също е доста висок.

Как се постига това? Има ли неподозирани възможности, които жените започват да откриват? Тек Експъртс, например, където дамите са цели 40%, а също и две трети от състава на висшето ръководство на компанията, има специално разработена обучителна програма, която дава шанс на жените да се развиват успешно в ИТ сектора, без непременно да са правили планове в тази насока.

Мишел е в екипа на Тек Експъртс от две години. Учила е туризъм и няма подходящ опит преди да се присъедини към аутсорсинг компанията. Освен че е запален геймър в свободното си време, тя вярва, че ИТ е бъдещето и че в тази сфера има много възможности.

След около година като рецепционист, тя се мести в Reporting екипа, където за кратко време научава много за процесите и начина на работа в компанията. След шест месеца е повишена на инженерна позиция в един от ключовите екипи, а после става старши бизнес консултант.

Имам още много да уча, но вярвам, че зависи лично от мен да постигна всичко, което искам. Тук често се шегуваме, че работата ни не е ядрена физика. Най-важно е да имаш амбицията, желанието да направиш допълнително усилие и да даваш възможно най-доброто на клиента – това няма общо с пола и няма как да остане незабелязано“, казва тя.

Все повече жени преодоляват предизвикателствата на половото неравенство и успяват в ИТ сектора – упоритостта и увереността в собствените им умения и способности се оказват ключови за това.

Натали е енергична и усмихната млада дама с юридическо образование. След 10 години в Германия, се връща в България и започва работа в адвокатска кантора. Стига обаче до момент, когато търси коренна промяна. Научава за Тек Експъртс и става част от екипа през март 2018 г.

В началото е Мениджър „Критични ситуации“ – предизвикателна роля, в която непрекъснато търси баланс между клиентите и екипите в компанията. Като жена тя се оказва отличен „миротворец“ и дипломатичните й умения се оценяват. След пет месеца е повишена до ръководител смяна, като вече следи работата на много хора. Най-много й помага подкрепата на мениджърите й. В началото на декември става мениджър на екип.

Съветът ми към жените, които се колебаят дали да се развиват професионално в сферата на ИТ, е да не правят компромиси и да търсят работа, която им носи истинско удовлетворение. Има неограничени възможности, ако си решен да се развиваш. Трябва да си мотивиран и последователен и можеш да постигнеш всичко, което си наумиш“, споделя тя.

Коментари по темата: „Все повече жени успяват в ИТ сектора”

добавете коментар...

  1. MassProduction

    Абе няма лошо, напъни колкото искаш. Винаги ми е харесвало как, дискриминацията се бори с похвати на дискриминация. Никой не слага “Стъклен таван”.

    Вижте какво сте написали в статията: “Те често са склонни да подценяват постиженията си, а когато взимат кариерни решения, обичайно избират хуманитарни професии за сметка на точните науки ……………..” Що? Защото в точните науки се иска много повече учене и усилие, а и много по-лесно и обективно се измерва наученото.

    Значи какво излиза – една жена взела решение преди 4-5 години да запише – литература, психология, история и т.н. и изведнъж осъзнава, че това не са май много “тренди”, доходоносни професии и решава, че трябва да е там където е модерно и се плаща. Така било в ИТ-то. И понеже не може да коди ( а пък повечкото фирми и фирмички от този сектор имат пари) решава, че трябва да започне работа в такава фирма. И понеже нали сме в СИВ v 2.0 (EU) и всичко е по квоти и изкувствени разпределения, дай да стимулираме интереса на жените.

    Аз казвам стига с тая дискриминация:

    “По данни на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции от началото на 2018 г., две трети от заетите в аутсорсинг сектора в България са жени>>>……….

    има специално разработена обучителна програма, която дава шанс на жените да се развиват успешно в ИТ сектора, без непременно да са правили планове в тази насока.”

    “специално разработена обучителна програма” WTF

    Това не е ли дискриминация по пол?

    Не ме разбрайте погрешно, ас съм за успех на жените във всички сфери на професионалния живот, но нека не е чрез това с което се борят.

  2. Saevar

    в статията се говори за жени на управленчески позиции а не като ИТ спецове, моето наблюдение като такива в ИТ сектора е че не са добри, в смисъл отнесени са и нямат нужната дисциплина а като ИТ-специалисти са много отнесени… нямам нищо против жените но това са ми наблюденията, разбира се че има и много добри но като процент са малко спрямо мъжете.

Коментар