„Плащай или разпродавай”, казва ICANN на gTLD регистратор

ICANN е непреклонна по отношение на таксата за домейни от най-високо ниво (източник: CCO Public Domain)

Организацията, управляваща интернет домейните – ICANN, е отговорила на молба за намаляване на годишната такса от 25 000 щ.д., която изисква от регистраторите на генерични домейни от високо ниво (gTLD). И отговорът е категорично „не”.

Този съвсем неизненадващ отговор е даден от директора на службата Ръс Уейнщайн до Джон Маккейб, главен изпълнителен директор на оператора на новия генеричен домейн от високо ниво „Who’s Who Registry”. През ноември Маккейб поиска от ICANN да намали таксите си за gTLD като неговия – .whoswho – когато има „нулева степен на злоупотреба”. Таксите на ICANN са „най-голямото перо” в бюджета на компанията, посочва Маккейб, цитиран от domainincite.com.

„Ние съчувстваме за финансовите предизвикателства, пред които могат да бъдат изправени някои нови оператори на gTLD”, отговаря Уейнщайн, посочвайки най-вече периодите на „прохождане” на новите регистратори. Той казва, че фирмите, които се заемат с подобна дейност, са изправени пред предизвикателната задача да създадат познаване на марката си сред потребителите, а това може да отнеме значително време и усилие.

От друга страна обаче таксата от 25 000 долара годишно е известна на всички кандидати, преди те да подадат заявление. Тя е била „обект на многобройни обществени коментари, преди финализирането на ръководството за кандидатстване”, посочва Уейнщайн.

Искането на оператора на „Who’s Who Registry” до ICANN всъщност съвпадна с началото на процедура за принудително събиране на неизплатените такси. Затова не е изненадващо и, че Уейнщайн завършва писмото си, като посочва, че „всички нови регистратори на gTLD имат пълната свобода да прекратят договорите си по каквато и да е причина и че е съвсем приемливо според правилата на ICANN да продадат договора си на друг регистратор.

Коментар