И да иска, Apple трудно ще произвежда iPhone в САЩ

Заводът на Finisar в Шърман, Тексас произвежда компоненти за камерата на iPhone X (снимка: Apple)

Опитите на президента на САЩ Доналд Тръмп да накара американските компании да върнат производството в страната дават известни резултати, но дори и при желание от тяхна страна, това не винаги е възможно.

Анализ на Ню Йорк Таймс показва, че дори и да иска, Apple не може бързо да пренесе производството на iPhone в САЩ. И причините не са само икономически.

През 2012 г. шефът на Apple обяви, че компютрите Mac Pro ще са първите от много време насам продукти на компанията, произведени в САЩ. Подобен ход на ИТ гиганта от Купертино беше успешен и от маркетингова гледна точка.

Оказа се обаче, че дори при производството на скъп продукт като Mac Pro, който не е предназначен за масовия потребител, са налице проблеми с недостига на компоненти, даже най-обикновени.

Apple не съумя да намери доставчик, който да осигури необходимото количество винтове за сглобяване на Mac Pro. Местните производители имаха капацитет от 1000 винта на денонощие, което бе недостатъчно за Apple.

В крайна сметка, когато Mac Pro стана готов за масово производство, Apple продължи да внася винтове от Китай. Икономиките на САЩ и Китай претърпяха сериозни промени в последните десетилетия и проблемите, с които се сблъска Apple при опита да произвежда у дома, не могат да се решат бързо.

Събрани заедно, инженерите по механична обработка на детайли в САЩ едва ли ще запълнят една стая, докато в Китай има такива специалисти за няколко футболни игрища. И ако са налице нерешими проблеми за скромното производство на Mac Pro, какво остава за масов продукт като iPhone.

Коментари по темата: „И да иска, Apple трудно ще произвежда iPhone в САЩ”

добавете коментар...

  1. .

    Още едно време Джобс беше казал, че дори не става дума за пари, а за производствен капацитет.

    Единственият шанс производството на каквото и да е било да се върне в САЩ е 100% ефективна автоматизация.

    Наблягам на ефективна, защото Мъск се престара с автоматизирането на производството на Модел 3. В крайна сметка пенсионираха 2/3 от роботите и ги замениха с хора.

Коментар