Измамите с платежни карти възлизат на $25 млрд. годишно

Измамите с платежни карти ще продължат да нарастват в близките години (източник: CCO Public Domain)

През миналата година измамите с платежни карти са причинили загуби на стойност 24,26 млрд. долара в глобален мащаб, сочат данни от проучване на SmartMetric.

Лидер по мащаб на мошеничествата с платежни карти са САЩ – на тази държава се падат 38,6% от измамите, регистрирани през миналата година, сочи още експертният доклад.

Анализаторите прогнозират, че загубите от мошеничества с платежни карти ще продължат да нарастват в близките години. Очаква се стойността на щетите да се увеличи с 10 млрд. долара в рамките на 3 години.

SmartMetric налага на пазара карти с биометрична защита – в частност, активирани с пръстов отпечатък, като средство за защита от мошеници. Според разработчика, вграденият дактилоскопичен скенер чете и сравнява пръстовия отпечатък за по-малко от секунда.

Пазарът на карти с биометрична защита е в подем. Прогноза на изследователската компания Goode Intelligence сочи, че към 2023 г. в света ще се използват 579 млн. платежни карти с такива възможности.

Коментари по темата: „Измамите с платежни карти възлизат на $25 млрд. годишно”

добавете коментар...

  1. Jo

    Както всяка друга манипулация, се опитват да ни събират още и още лични данни. Не стана ли вече ясно, че банките съвместно с трети страни сами инициират тези кражби на пари от картите, за да може да се стигне до този безумен подем…
    Създай проблем и след това продай решението му.

Коментар