ИТ развитието върви обратно на развитието на цивилизацията

Уеб технологиите правят твърде лесно създаването на разрушителни механизми с мащабно въздействие, коментира проф. Бертран Майер (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Развитието на интернет и ИТ индустрията се движи в посока, обратна на развитието на цивилизацията. Днес това е същинско бойно поле. Потребна ни е доза здравословна подозрителност, за да намалим риска да бъдем „застреляни“ на това поле, смята Бертран Майер, професор по софтуерен инженеринг в ETH Zurich и CTO на Eiffel Software. Той бе сред най-атрактивните лектори на „Cyber Protection Developers Conference“, която се проведе в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, организирана от Acronis.

Професорът прави аналогия с някогашните крепости, в които са живеели хората в древността, и днешните градове. Някога опасностите са дебнели отвсякъде, а хората са били добре защитени – живеели са зад дебели защитни стени, бранени от пазачи и войници, имали са разузнавачи; човечеството обаче е еволюирало и днес не живеем в постоянна бойна готовност зад масивни укрепления, казва Майер.

Вместо това обитаваме селища, в които всеки може да ходи спокойно навсякъде. Всеки се чувства в безопасност. Точно обратното обаче се случва с интернет и ИТ индустрията.

„В годините след създаването си и началното си разпространение интернет беше прекрасно място: хората го използваха за полезни неща. Беше като градина“, казва Майер. Сега обаче, когато интернет вече е достъпен за всички хора по света, в него намериха място значителен брой престъпници: измамници, изнудвачи, крадци. Ако искаме да оцелеем, трябва постоянно да очакваме атаки от всички страни и да сме в бойна готовност.

Професорът, оказва се, е песимист относно бъдещето на безопасността в интернет. Като специалист по софтуерен инженеринг, опасенията му са, че уеб технологиите правят твърде лесно създаването на разрушителни механизми с мащабно въздействие. „Голямата разлика между софтуерния инженеринг и другите видове инженеринг е, че в софтуера успееш ли да дефинираш една машина, готово – ти вече си я построил“, казва Майер.

Също толкова скептичен е проф. Майер относно междудържавните кибер войни. „Има правителства, които ограничават достъпа до интернет за своите собствени граждани, за народите си. В същото време те използват интернет, за да нападат други страни. Това поставя държавите, които имат отворено отношение към технологиите, в твърде неизгодна позиция. За съжаление ИТ общността няма какво да направи за решаването на този проблем – това е казус, който може да бъде решен само на политическо равнище“, казва Майер.

В ерата на смартфоните и другите дигитални неща, когато всеки от нас неизменно оставя някаква цифрова „следа“ за себе си, трябва да прилагаме доза здравословна подозрителност за всяко свое действие, напомни професорът от ETH Zurich. Ако искаме да публикуваме своя снимка или маршрут, който сме обиколили днес, редно е да се запитаме дали това не може да ни донесе някоя беля, заключи той.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар