4 иновативни приложения от MWC 2019

Очилата Pis-ces показват холографско изображение на събеседника ни в реално време (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Краят на февруари е запазено време за Световния мобилен конгрес в Барселона – събитие, което се утвърди като най-значимото в последните години за хай-тек индустрията, потребителите и медиите. Компании от цял свят показват на MWC 2019 най-новите си продукти, много от които скоро ще бъдат на пазара.

Наред с анонсите на флагмански смартфони, изложителите в Барселона демонстрират редица интересни разработки за дигиталното ежедневие, бизнеса, индустрията, околната среда, науката и други сфери. Ето няколко иновации от щандовете на MWC 2019:

Очила за холографски телеконференции

Не е чак толкова далеч времето, в което ще си общуваме помежду си, гледайки се не на плоски дисплеи, а на „живи“ холограми. Очилата Pis-ces правят точно това: показват холографско изображение на събеседника ни в реално време. Така комуникацията много повече наподобява естественото общуване.

Модулите за насочен звук при очилата за холографски телеконференции (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Слушалките на очилата са проектирани така, че да не запушват ухото, а вместо това имат малък насочен предавател, който излъчва звука само за нашите собствени уши.

 

Носими камери за полева работа

Носимата камера на Infinitegra изгледа като играчка, но е предназначена за сериозна работа. Прикачена към каска, тя може да бъде съюзник на работника в полеви условия, който предава видео до колегите си в централата на фирмата, докато поправя машините на място.

Прикачена към каска, камерата Infinitegra може да бъде съюзник на работника в полеви условия (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Създателите й казват, че използването на тази джаджа не коства нищо, когато става въпрос за нейната „облачна” версия, освен стойността на самата камера. Освен да се монтира на каска, такава камера може да се „скрие” в малки устройства, удобни за заснемане – според предназначението.

Разпознаване на настроението

Цветните петна всъщност са своеобразна аудиограма. Но не обикновена. Empath е софтуер за разгадаване на настроението според гласа. Базира се на изкуствен интелект и може да познае какво изпитва човек в зависимост от гласа, тембъра, интонацията.

Цветните многоъгълници обозначават вълнение, радост, гняв, тъга или други настроения (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Така всъщност цветните многоъгълници обозначават вълнение, радост, гняв, тъга или други настроения. Кому е нужно подобно нещо? Например на работещите в кол-центровете, за да следят нагласите на клиентите си.

 

Достъпно радарно сканиране

Технологията SAR представлява метод на „сканиране“ посредством излъчване на радио-вълни и улавяне на тези от тях, които са отразени от земната повърхност. Може да се използва за прецизно картиране, дори и в условията на дъжд, мъгла и други метеорологични стихии, които затрудняват класическите радари.

Технологията за картиране SAR вече е лесно достъпна от компютър или дори от смартфон (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Подобно картиране е полезно за наблюдения, свързани с опазване на околната среда, мониторинг при природни бедствия, строителство и др. Сега обаче тази технология е вече лесно достъпна от компютър или дори от смартфон, без да са нужни високопроизводителни компютри или работни станции. Дължим го на японците от института Sigma-SAR.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар