Детектив в чинията: AI сензори ще засичат патогените

Преносими сензори с изкуствен интелект ще засичат патогените в храната (източник: IBM)

Фермерите, преработвателите и продавачите на храни по цял свят, заедно с милиардите потребители, готвещи в домовете си, ще могат скоро – в рамките на пет години – да засичат без усилия опасните замърсители в храната си, прогнозира IBM.

В следващите пет години населението на Земята за пръв път ще премине границата от осем милиарда. Сложната хранителна верига – вече претоварена от промените в климата и ограничените водни ресурси – ще бъде подложена на още изпитания.

За да отговори на изискванията на това пренаселено бъдеще, човечеството ще се нуждае от нови технологии и устройства, научни открития и изцяло нови начини на мислене относно безопасността и сигурността на храните.

Изследователи на IBM създават мощни преносими сензори с изкуствен интелект (AI), които могат да засичат преносими с храната патогени навсякъде, където е възможно да се появят такива.

Тези преносими сензори за бактерии могат рязко да увеличат скоростта на тестовете за патогени – от дни на секунди, като позволяват на отделни лица по хранителната верига да засекат наличието на вредни ешерихия коли или салмонела, преди да се разрази епидемия.

Всичко, от което ще се нуждаят хората, за да се възползват от възможностите на новата технология, е мобилен телефон или устройство със сензори с изкуствен интелект на кухненския плот, казват от IBM.

 

Компанията прогнозира също, че блокчейн технологията ще попречи на изхвърлянето на храна. В рамките на пет години ще елиминираме много от скъпоструващите неизвестни във веригата за доставка на храни. От фермерите до доставчиците на хранителни продукти, всеки участник във веригата ще знае точно колко да засади, поръча и експедира.

Изхвърлянето на храни ще намалее значително и продукцията в кошниците на потребителите ще бъде по-свежа, когато блокчейн технологията, устройствата IoT и алгоритмите на AI обединят сили, посочват от IBM.

Коментар