Нуждаем се спешно от напредък в цифровите умения

Форум в Букурещ обсъди цифровата стратегия в ЕС след 2020 г. (източник: МТИТС)

България има потенциал за развитие на високопроизводителни изчисления като приложения в областта на медицината и генетиката, което ще доведе до ползи за държавите от региона. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на Неформален съвет на министрите на Европейския съюз по телекомуникации в Букурещ, Румъния.

Необходими са спешни усилия за подобряване на цифровите умения и за включване на подготовката за работа с изкуствен интелект в учебните програми и професионално обучение на всички нива, каза министър Желязков по време на форума, в рамките на който бе обсъдена Цифровата стратегия след 2020 г.

Подпомагането на малките и средни предприятия да възприемат и използват нови технологии за изкуствен интелект е друга посока, в която трябва да се работи. Според министъра, главна амбиция следва да бъде повишаването на нивото на цифровизиране на тези компании, за да се подобри и тяхната конкурентоспособност, което ще гарантира, че никоя държава не изостава.

5G технологиите и изкуственият интелект са динамична среда, която поставя сериозни предизвикателства пред сигурността на цифровото пространство и в тази сфера са нужни обединени усилия и засилено сътрудничество между държавите членки, каза още Росен Желязков.

Според него, ЕС следва да се стреми не толкова да е пионер в света в разгръщането на нови технологии, а по-скоро да се насочат усилията върху това, в което Европа е по-добра от другите континенти – като по-високо качество на услугите и покритието.

Коментари по темата: „Нуждаем се спешно от напредък в цифровите умения”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    По-големи врели не кипели не съм чувал от тази глупост. Разбират ли изобщо за какво говорят? Майката му е математиката + компютърните науки. Изкуствен интелект НЯМА това едно размито маркетингово много мазно и мръсно петно. Правилните термини са машинно, статистическо обучение, логика, алгоритми. Няма и грам да влазе естествен акъл у тези кратуни. Най-голямото извращение ще бъде обучение как да се цъкат наготово няколкото популярни фирмени продукти щамповани гръмоковато с изкуствен интелект и те толкоз.

Коментар