Как парижани поискаха да скъсат с Instagram

Хубаво е да снимаме, но нека го правим с респект към личното пространство (източник: CC0 Public Domain)

Да живееш в красив град, където идват безброй туристи, на пръв поглед изглежда голяма гордост: те се любуват на градския пейзаж и снимат, споделят, разказват сред познати – а ти имаш удоволствието да си там всеки ден. Е да, ама идва момент, в който ефектът се превръща в дефект. Ето, че един прелестен квартал на Париж наскоро поиска да „скъса“ с Instagram точно поради популярността си в социалните медии.

Калдъръмените улици на Rue Cremieux са колоритни и живописни и са хит в Instagram. Хиляди снимки се публикуват и събират „лайкове“. Но местните жители са отвратени и наскоро призоваха градския съвет да ограничи достъпа на мераклиите да снимат – поне в определени моменти.

Ситуацията илюстрира как търсенето на перфектната снимка може да се превърне в проблем, казва блогърът-пътешественик Крис Мортън, цитиран от BBC. Жителите на квартала са помолили градския съвет да осигури порта, която може да бъде заключвана в пиковите часове – вечери, уикенди и при изгрев и залез, когато добрата светлина привлича хората, търсещи перфектна Instagram снимка.

„Сядаме да хапнем и точно тогава отвън има куп хора, които правят снимки, рапъри, които два часа вдигат шум, за да заснемат видео точно под прозореца, или момичета, които крещят един час“, оплаква се един от жителите на квартала пред радиостанция France Info.

Неприемливо поведение

Тълпите хора под прозорците са само началото. Мортън казва, че нерядко става свидетел на „много неприемливо поведение“ от потребителите на Instagram. Това, уви, се случва не само в Париж. Нетърпимите изяви на туристите, преследващи супер-снимка за Instagram, са факт и в Исландия, Венеция и Мачу Пикчу – навсякъде.

Мераклиите да направят супер-снимка стоят дълго, правят всевъзможни пози и блокират движението на останалите хора. Понякога дори препречват пътя на собствениците на жилища в района, пречейки им да си влязат спокойно у дома.

„Един ден стояхме и гледахме няколко минути една жена, която бе накарала приятеля си да я снима в десетки различни пози. Беше блокирала целия път напред. Накрая се ядосах и минах пред камерата“, казва Мортън.

Подлудяване

Само по себе си приложението не е виновно, отчита Мортън. То обаче подлудява хората. „Просто да снимаш за Instagram не е проблем, ако това вдъхновява хората да пътуват и да видят света. Това може да бъде страхотно нещо“, казва тя.

„Ала нахлуването в личното пространство е проблем“. Проблем е, когато жителите на красивите кътчета не могат да влязат у дома си заради тълпата отпред, не могат да вечерят на спокойствие или да си почиват в тишина.

Проблем е още това, че докато един се снима в преследване на перфекрния кадър, десетки и стотици други посетители не могат да се насладят на красотата на мястото. Не могат да направят своята снимка – или са принудени да чакат непоносимо дълго. Освен това ловците на кадри са склонни да правят небивалици – да висят от парапети или да блокират движението на останалите посетители.

„Нека оставим настрана Instagram – хубаво е да се снимаме, но нека го правим с респект към личното пространство, с уважение към собствениците на имотите, към другите посетители и към околната среда“, казва Мортън.

Коментар