Уникален робот показват на изложение в София

YuMi е създаден да покаже как изглежда работата в сътрудничество между хора и роботи (източник: ABB)

Първият в света колаборативен индустриален робот с две ръце е една от атракциите на изложението MachTech & InnoTech Expo 2019, което започна днес в Интер Експо Център София (ИЕЦ).

YuMi е създаден от компанията ABB, за да покаже как изглежда работата в сътрудничество между хора и роботи. Чрез комбиниране на уникалната способност на хората да се адаптират към промени и неуморната издръжливост на робота за изпълнение на прецизни, повтаряеми задачи, става възможно автоматизирането на процеса по сглобяване на много видове продукти по една и съща линия.

IRB 120 и IRB 1200 на същата компания са малки и бързи роботи за всяко производство. Те са създадени за гъвкаво боравене с материали, имат компактни размери, кратки цикли и са лесни за използване. Дизайнът им позволява да бъдат монтирани почти навсякъде, под всякакъв ъгъл, без ограничения – в клетка, върху машина или в близост до други роботи.

IRB 120 e малък и бърз робот за всяко производство (източник: ABB)

За да бъдат ефективни, роботите трябва да могат да се движат бързо, което ги прави потенциално опасни за хората, работещи в близост до тях. В миналото са се използвали огради или клетки за изолиране на машините от човека, в опит хората да бъдат предпазвани от наранявания.

Но „заводът на бъдещето“ е по-интелигентен. ABB показва и SafeMove2 – решение за защита на операторите и за безопасност, благодарение на което движението на робота е прецизно ограничено само до необходимия обсег за дадена операция.

Заводът на бъдещето може да е по-близо, отколкото мнозина си мислят (източник: ABB)

Свързвайки роботите към услугите на платформата ABB Ability, клиентите получават усъвършенствани услуги с до 25% по-малко инциденти и 60% по-бързо време на реакция и възстановяване при проблеми, подчертаха от компанията.

„Ако реализираме това в целия цикъл от дейности в един завод, ще имаме налице дигитално промишлено производство, способно да предвижда повреди, да контролира производителността и да доставя изключителна стойност за всички заинтересовани лица”, заяви Марсел ван дер Хук, изпълнителен директор на ABB за България.

Коментар